Een geliefde proberen te veranderen – goed idee?

Ook wel eens geprobeerd om iemand te veranderen? Door bepaalde dingen wel of juist niet te doen? Door te vragen, te zeuren, te dreigen en te manipuleren. Zo jammer dat we onze geliefden vaak willen bijschaven. Dat we diegene een beetje kneden en langzaam vormen naar wat wij graag zouden willen.

Snelle manier

We willen zo graag dat onze partner ons tegemoet kan komen in onze behoeften en wensen in een relatie. Met dat laatste is op zich niks mis, dat je zoveel van elkaar houdt dat je bepaalde dingen laat of doet voor die ander. Alleen, hoe wil je dat bereiken?

Manipuleren is een snelle en makkelijke manier om dat te bereiken, alleen niet erg bevorderlijk voor de eenheid, zegt voorganger en schrijver Gary Chapman in het boek ‘365 keer liefdestalen’. Manipuleren is effectief, want je krijg je partner zover dat hij doet wat je wilt en jij hebt je zin. Alleen is er één minpuntje. Manipulatie brengt altijd weerstand teweeg, terwijl je in een relatie juist naar elkaar toe wilt groeien.

Hoe ga je van manipulatie naar inspiratie?

In plaats van die ander onbewust te manipuleren kun je werken aan het positief beïnvloeden van je partner. Door wat je zegt en doet. Kijk eens goed naar je eigen handelen, het patroon waar jullie in zitten. Gebruik bijvoorbeeld wat vaker vriendelijke woorden en laat de verwijten en de kritiek achterwege. En als je partner iets doet wat je prettig vindt, geef dan een compliment. Heel wat anders dan het gedrag van die ander te willen veranderen. Dit heeft veel meer te maken met liefdevolle aandacht en respect voor deze persoon. Niet je geliefde willen vormen naar ons beeld, maar die ander laten stralen.

Als je je partner respectvol en vriendelijk behandelt, zul je daar de vruchten van plukken, verzekert Gary Chapman. Hij zegt: ‘Positieve invloed is een enorme kracht  waarin je in een moeilijk huwelijk enorm veel kunt bereiken.’ Of zoals Spreuken 16 zegt: “Vriendelijke woorden geven mensen kracht, net zoals zoete honing mensen sterk maakt.”

Deel dit verhaal:
Gastblogger

Geschreven door:

Thema: Blog
13 december 2017
Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Krijg wekelijks inspiratie en praktische tips over geloof in je dagelijks leven in je mailbox.
Wij zullen je gegevens niet aan derden doorgeven.
Nieuwsbrief