Iets goeds doen voor een ander: zij blij, jij blij

Door iets goeds voor iemand te doen, kun je de wereld een stukje beter maken. Een glimlach, een praatje of een kaarsje aansteken voor iemand. Het is zo simpel en toch kan het zoveel betekenen voor een ander. Bovendien levert het jezelf ook iets op. Is het dan een vorm van egoïsme?

Dit zijn de vijf voordelen van vriendelijkheid, volgens biologisch scheikundige David Hamilton. Volgens hem is aardig zijn het beste medicijn:

  1. Vriendelijkheid maakt gelukkiger
  2. Vriendelijkheid is goed voor je hart.
  3. Vriendelijkheid houdt je jong.
  4. Vriendelijkheid versterkt relaties.
  5. Vriendelijkheid is besmettelijk.

Egoïstisch?

Als je dan aardig doet, doe je dat dan voor jezelf, voor de ander of voor God? Als je het voor jezelf doet, zoals hierboven, is dat eigenlijk best egoïstisch. Of is dat niet zo? Want met je aardige actie breng je uiteindelijk ook meer mensen blij. Daarmee laat je iets zien van de liefde van God. 

Win-winsituatie

Dat doet me denken aan de vruchten van de Geest. In de Bijbel staat: “Maar de vrucht van de Geest is liefde, blijdschap, vrede, lankmoedigheid, vriendelijkheid, goedheid, trouw, zachtmoedigheid, zelfbeheersing.” Dus eigenlijk is er iets van God in jou wat dan weer goed doet voor een ander. Een win-winsituatie voor iedereen.

Vind jij dat je egoïstisch bent als je vriendelijk bent naar andere mensen?

Deel dit verhaal:
Anneloes van 't Hof

Geschreven door:

Thema: Blog
30 november 2019
Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Krijg wekelijks inspiratie en praktische tips over geloof in je dagelijks leven in je mailbox.
Wij zullen je gegevens niet aan derden doorgeven.
Nieuwsbrief