If you have a choice.

Soms gebeuren er dingen in je leven die niet altijd even makkelijk zijn. Die je wat down kunnen maken, maar dan ineens.
Dan ineens laat God in de natuur iets zien van hoop. Van mogelijkheden. Van kansen. A choice!

Licht – donker

Deze week kon ik er een foto van maken. Ik keek namelijk uit mijn kamer door het raam naar buiten en zag twee “werelden” in één oogopslag. Tegelijkertijd zag ik: donker en regen en grijze wolken en in het andere stuk zag ik lichte wolken en zon. Dat deed me beseffen: zo is het leven.

Zo is het leven

Het leven heeft twee kanten en ze zijn met elkaar verbonden. Licht kan niet zonder donker en donker niet zonder licht. Of, zo je wilt, verdriet en vreugde. Een traan én een lach. En terwijl ik dit zag, dacht ik: zo is het!

Choice?

Gelukkig lag mijn fotocamera dichtbij en kon ik het schouwspel vastleggen. Er flitste een tekst door me heen: If you have a choice, take a look at the (b)right side of life.

Bewust zet ik erbij: “if you have a choice”, want soms heb je die mogelijkheid niet of nog niet.

God met ons

Maar ik geloof dat God ook tegen ons zegt: ik wil met je mee gaan, kijk naar Mij, de lichtere kant en Ik help je er doorheen. Juist ook door die donkere kant. De moeilijke kanten van het leven. Nee, die donkere, verdrietige kant van het leven hoeft niet weg, die hoort erbij. Maar Ik, je God, wil ook met je mee, mag dat?

 

licht donker
foto: Anja de Jong
6 comments on “If you have a choice.
 1. Avatar Lineke schreef:

  Maar soms heb je geen kracht om naar de lichte kant te kijken…je ziet het wel, maar het ‘landt’ niet…
  Wat dan….uithouden en vertrouwen dat het donker niet overwint? Het donker het Licht vertrouwt?
  Dit soort foto’s en uitspraken kunnen menssen niets mee die niet de kracht hebben het anders te zien..

  • Avatar anja de jong schreef:

   dag, Bewust zet ik erbij: “if you have a choice”, want soms heb je die mogelijkheid niet of nog niet. En dan met nadruk op het woordje : IF …. want het is zoals je zegt: niet altijd heb je de kracht, moed, uitzicht etc. Wat mij hielp en helpt in zo’n periode als ik het zelf niet zie of wél zie maar niet in mijn hart en hoofd landt, dan vraag ik aan mensen om mij heen of ze voor mij willen bidden, vragen, smeken en mij willen helpen. Sterkte en ik hoop echt voor je dat het een keer lichter wordt voor je (en in je)

 2. Avatar Mar schreef:

  Wat een mooi uitzicht Anja.. Ik denk dat het een kwestie is van kracht, er zijn mensen geweest zoals bv etty hillesum die eigenlijk niet veel uitzicht meer hadden maar niet kapot te krijgen waren..er zijn dagen dat een mens die kracht kan voelen en soms verliezen we de moed wel eens, tenminste ik wel..gelukkig vind ik altijd weer hoop en probeer mogelijkheden..ik hoop jij ook..fijne zomer Voor jou Anja dat de zon je mag goeddoen

  • Avatar anja de jong schreef:

   dag, dank je voor je wens. En ja …soms zie ik ook alleen de ‘donkere’ dank , daarom vond ik dit zo’n prachtig beeld wat God me in de natuur liet zien. Geeft mij dan weer moed en zie ik als een zonnestraaltje (knipoog) van God. Nogmaals dank en jij ook heel veel licht van dé Zon bij uitstek en fijne zomer

 3. Avatar Anne Stekhoven schreef:

  Wat de natuur betreft heeft de donkere kant ook haar schoonheid. Dus wat jouw foto betreft vind ik beide kanten mooi. Wat het leven betreft; dalen kennen we allemaal. Maar bij dingen die niet meer overgaan is het best lastig altijd maar positief te blijven. Ik denk dat dat ook niet altijd hoeft. Zie maar hoe donker het is en huil. Huilen is een goed middel om de ziel weer schoon te wassen.

Deel dit verhaal:
Gastblogger

Geschreven door:

Thema: Blog
18 juli 2016
Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Krijg wekelijks inspiratie en praktische tips over geloof in je dagelijks leven in je mailbox.
Wij zullen je gegevens niet aan derden doorgeven.
Nieuwsbrief