Wat gebeurt er nu? Ik ben Jaloers!

Deze week staat Jaloezie centraal als één van de zeven ‘verleidingen´ die we hier op MijnKerk bespreken in de 40-dagen tijd tot Pasen. Met als een soort tegenhangende deugd de Naastenliefde.

Al vroeg gewaarschuwd

Automatisch denk ik terug aan mijn jeugd als deze termen voorbij komen. Ik ben opgevoed met het idee dat Jaloezie één van de grootste boosdoeners is in de relaties van mensen. Niet alleen van man en vrouw, maar ook in families en vriendschappen, verenigingen, dorpsbewoners onderling en ga zo maar door.

Viel best mee

Behalve dat ik het vaak hoorde noemen en het wel om me heen zag gebeuren, durf ik wel te zeggen dat ik niet snel last heb van jaloezie. Misschien wel last van mensen die jaloers zijn, maar dat is dan weer een ander verhaal. Ik kan me niet herinneren dat ik als kind, jongere en ook daarna ontzettend jaloers ben geweest ergens over. Tót een bepaald moment.

Wat overkomt me nu?

Ik weet het nog precies en zie het zo weer voor me. Ik bracht onze zoon van toen 3 jaar naar de peuterspeelzaal. We wilden heel graag nog een tweede kindje, maar dat leek ons niet gegeven na twee miskramen en de tijd die verstreek. Bij die peuterspeelzaal zag ik een fiets staan met twee zitjes erop, één voor en één achter. En ineens was het er, dat wat ik niet wilde en tot dan toe nog nooit zo sterk had gevoeld. Au! Ik was Jaloers: ik wilde ook twéé gevulde zitjes op de fiets!

Geen recht op Jaloezie

Eenmaal thuis ben ik er eens goed over na gaan denken. Ik vond dat ik helemaal geen recht had om jaloers te zijn, we hadden immers al een prachtige zoon en er zijn zoveel mensen met een kinderwens, die maar niet wordt vervuld. Maar ja, op zulke (jaloerse) momenten, kijk je alleen naar je eigen ongeluk. Ik wílde helemaal niet jaloers zijn, maar het overkwam me en het deed pijn.

En dan?

Ik kwam tot de conclusie dat zo’n ‘verleiding’ als jaloezie je dus min of meer kan overkomen, maar dan is het de vraag wat je er mee doet. In dit geval schrok ik bijna van mijn gedachten en ging ik boos en verdrietig naar huis. Ik had ook in blinde jaloezie die fiets om kunnen schoppen, maar zover kwam het gelukkig niet. En thuis bedacht ik dat ik er meer mee moest. Uit mijn hoofd zien te krijgen die jaloersheid die volgens mij voortkwam uit het feit dat ik er té veel mee bezig was.

Wat doe ik er mee?

En net zoals die jaloezie er kan zijn, maar dat het de vraag is of je er iets mee doet, geldt dat denk ik ook voor naastenliefde. We weten het allemaal wel dat het het grootste ‘gebod’ is, je naaste liefhebben, maar doe ik het ook? Met iemand die aardig en lief is, is het niet zo moeilijk, maar met die ander die je steeds dwars zit en vervelend doet? Dat is nogal een opgave.

Laat de ander er zijn

Net zoals je kunt proberen met die jaloezie om te gaan, kun je ook blijven proberen om van die naaste te houden. Al is er maar respect en aandacht voor het feit dat een ander anders is en er ook mag zijn en anders mag denken en doen.

Uitgebreid

Met die zitjes op de fiets is het overigens nog helemaal goed gekomen. Sterker nog, er moest later zelfs nog een fietskar achter de fiets, anders kon ik onze kinderen niet alle drie tegelijk meenemen…..

Deel dit verhaal:
Marleen Samplonius-Ottens

Geschreven door:

Thema: Blog
16 februari 2018
Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Krijg wekelijks inspiratie en praktische tips over geloof in je dagelijks leven in je mailbox.
Wij zullen je gegevens niet aan derden doorgeven.
Nieuwsbrief