Ik ben net een zwerver

Na 9 jaar hakken wij de pleegzorgknoop opnieuw door. We zijn inmiddels verhuisd en wonen nu in een ander deel van Rotterdam.

‘Al goochelend, onze term voor zoeken via google, komen we tot de ontdekking dat er vlak bij ons huis een organisatie zit die de voorlichtingsavonden geeft. Vol enthousiasme melden we ons daar aan.

Kies wat bij je past

Ondanks onze aanmelding hebben we het thuis nog even over de verschillende pleegzorgorganisaties. Je kunt gaan voor de reguliere organisatie in jouw woonplaats, je kunt kiezen voor een organisatie met een christelijke achtergrond of eentje die zich met name inzet voor  verstandelijk beperkte ouders en kinderen.

Onze keus is snel gemaakt. Wij hoeven niet persé voor een christelijke organisatie te gaan en kinderen met een verstandelijke beperking, daar gaat ons hart niet speciaal naar uit.
Wat je ook kiest, je moet kiezen wat bij jou past. Als je dat doet dan is de kans op een goede match zo groot mogelijk en dat heeft weer positief effect op de ontwikkeling van het kind wat bij je geplaatst wordt.

Wat betreft onze christelijke achtergrond hebben wij niet het idee dat we ons per definitie  bij een christelijk organisatie aan zouden moeten melden. Het is een optie. Sommige mensen voelen zich daar meer bij thuis, in zo’n geval zou ik zeggen; meld je daar aan!
Hoewel ons geloof een belangrijke rol in ons leven speelt, valt het wel in te passen in de reguliere pleegzorg, denk ik zo. We krijgen nu ook wekelijks eters die niet christelijk opgevoed worden en dat is geen probleem. Onze ervaring is dat kinderen meelezen uit de bijbel en luisteren als we bidden of danken. Ze hoeven van ons niet mee te bidden, danken of lezen, het mág wel als ze dat willen. We hopen dat dit met pleegzorg ook in te passen zal zijn.

Goed voorbereid

Zo gaan we op een avond op de fiets richting het jeugdplein. We worden er vriendelijk onthaald en voorzien van koffie en thee. Daar staan we dan… temidden van nog een heleboel andere mensen.
Weer horen we het verhaal van 9 jaar geleden. Weinig veranderingen naar ons idee. Eisen en procedures zijn nog wel zo’n beetje hetzelfde. We horen veel vragen van mensen over de gang van zaken, de cursus, de transitie van jeugdzorg richting de gemeente. Ik luister en hoor het allemaal aan. Tja, ik ben niet zo’n vragensteller en we zijn ook wel goed voorbereid vanuit het verleden, vanuit de ervaring van anderen en door wat we gezocht en gelezen hebben op internet. Veel informatie is terug te vinden is op internet, in de informatiemap die we aangeboden krijgen en ook in de VIP avonden die volgen als je verder wilt gaan.
Ik laat het rustig op mij inwerken.

Ik ben het zat om zwerver te zijn

Het meeste indruk maken de posters die aan de wand hangen. Gedichten door kinderen gemaakt, door pleegkinderen. Degene die mij het meest aanspreekt, heeft als titel; Zwerver…

Ik ben net een zwerver
Overal word ik heen gebracht
zonder dat ik het wil

Ik ben net een zwerver
geen eigen huis
geen eigen kamer

Ik ben net een zwerver

Ik ben het zat om een zwerver te zijn
mag ik bij jou wonen
Dan ben ik geen zwerver er meer

Jarenlang heb ik in de dak- en thuislozenzorg gewerkt met mensen zonder huis. Volwassen  ‘zwervers’ , hoe pijnlijk als een kind dit schrijft. Zo jong en je dan al zo alleen voelen…
Het sterkt ons in onze beslissing om ons definitief aan te melden voor de VIP avonden.

Fotografie: Bart Bernardes

Deel dit verhaal:
Gastblogger

Geschreven door:

Thema: Blog
7 maart 2015
Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Krijg wekelijks inspiratie en praktische tips over geloof in je dagelijks leven in je mailbox.
Wij zullen je gegevens niet aan derden doorgeven.
Nieuwsbrief