Ik heb het nog nooit gedaan, dus ik denk dat ik het wel kan

Heb jij zin om iets nieuws uit te proberen?

Ken je de gevleugelde uitspraak van Pippi Langkous? Dat onverschrokken meisje dat zelfstandig woont, op schrobbers over de vloer zweeft en de hele buurt op haar hand heeft? Pippi spreekt niet voor niets zoveel kinderen aan. Haar durf, haar enthousiasme en haar lef om zich niets van anderen aan te trekken, spreken tot de verbeelding.

Niet vergelijken

Het leuke aan kind-zijn is dat je zoveel dingen voor de eerste keer meemaakt. Je leert lopen, fietsen, veters strikken. Je leeft met een schone lei; zonder oordeel, zonder punten. Je bent nog niet gekleurd door eerdere ervaringen en beweegt nog zonder schaamte lekker heen en weer op jouw favoriete muziek.

Al gauw kom je in de klas te maken met een lijst. Een lijst van namen en cijfers en langzaam leer je jouw prestaties vergelijken met die van een ander. Ineens behoor je tot een groep van kinderen die samen een gemiddelde bepalen. Dan zit je aan de top (yeah, je hebt een tien gehaald!) en dan bungel je ergens onderaan. Sommige mensen kunnen daar angstig van worden. Angst om de beste te zijn en dit niet te kunnen volhouden, en angst om altijd maar die zes te halen. Pure ontmoediging zijn die zesjes; het heeft toch geen nut.

Wat zou het heerlijk zijn als we terug kunnen keren naar die onbevangenheid die we als kind hadden. Gewoon dingen doen. Een programma als ‘It takes two’, waarbij bekende zangers worden gekoppeld aan bekende mensen (zonder bekende zangervaring) is verfrissend. Het is leuk om te zien hoeveel durf deze mensen tonen. Er komt een heel andere kant van hen naar boven. Ze zijn niet alleen presentator, ze kunnen ook heel mooi en gevoelig zingen. Of een leuke show weggeven.

Geef het een kans

Doe het ook eens. Om iets meer te leven volgens het motto van Pippi. Bedenk waar je zin in hebt, zonder het gevoel dat iemand over je schouders meekijkt. Een beetje tekenen, een beetje lezen, muziek maken, beeldhouwen. Hiervoor moet je wel eerst even dat labeltje van je voorhoofd pulken. Dat label waarop staat ‘niet sportief, niet muzikaal, niet sociaal’.

Sommige mensen ontdekken pas op latere leeftijd dat ze wel degelijk sportief zijn als ze maar in de goede setting zitten. In een groep, of juist alleen. Met een sport die ze leuk vinden. Niet omdat het moet, omdat het sociaal gewenst is, maar gewoon omdat je het wilt. Iets nieuws uitproberen geeft nieuwe kansen. Juist omdat je nog geen ervaring hebt, kun je er lekker blanco instaan en wie weet welke kant jij van jezelf ontdekt!

Iets nieuws uitproberen geeft nieuwe kansen.

Deel dit verhaal:
Gastblogger

Geschreven door:

Thema: Blog
2 mei 2018
Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Krijg wekelijks inspiratie en praktische tips over geloof in je dagelijks leven in je mailbox.
Wij zullen je gegevens niet aan derden doorgeven.
Nieuwsbrief