Ik heb liever een kerk met een dak en zonder muren

In de januari-storm raakte het dak van onze kerk beschadigd. De kerk was lange tijd onbruikbaar vanwege die schade. Door het gat in het dak konden we niet samenkomen. Zo belangrijk is dat dak. Veel belangrijker dan de muren.

Ontmoeting

Ik heb het dak altijd bijzonder gevonden. Een gebogen dak dat van de kerk in de volksmond een schip maakte. Maar de architect had er iets anders mee willen uitbeelden: de ontmoeting tussen hemel en aarde, tussen God en mensen. Als je in de kerk even geraakt wordt door woorden uit de bijbel of een lied, dan kun je beleven dat hemel en aarde elkaar even raken. Als dat niet gebeurt blijft het allemaal een beetje in de lucht hangen.

De tekst gaat verder onder de foto.

Schuilplaats

En het dak brengt mensen samen. Wat doen ze daar? Wat doe jij daar? Misschien ook even beschutting zoeken, een schuilplaats. Het leven is kwetsbaar op zoveel manieren, waarop je gekwetst kunt worden, pijn kunt hebben, je ‘aan de goden overgeleverd voelt’, of je agenda… Om daar even bescherming van te vinden hebben we een dak nodig boven ons hoofd. Onder een kerk-dak zou het een veilige plaats moeten zijn.

“U beschermt me, ik hoef niet bang te zijn. Op u vertrouw ik.” – psalm 91

De muren stonden nog overeind. Gebouwd op het Brabantse zand, maar gefundeerd op rotsvast beton. Hebben we die muren nodig? Een dak kan op palen rusten. Muren scheiden. Muren scheiden tussen buiten en binnen, tussen wie er wel bij hoort en wie niet. Muren kunnen opsluiten, je blik naar binnen richten. Muren verhinderen onderweg te blijven.

Abri

Zonder muren en met een dak is een kerk een abri, een bushokje. Voor bij het voorbijgaan. Even uitrusten, misschien ook schuilen voor het weer. Om even op adem te komen en weer verder te gaan. Een kerk als abri, net als onze website, biedt even een thuis voor wie onderweg is. En onderweg zijn we allemaal. We moeten wel. Het leven gaat door. En ondertussen kunnen we stilstaan, in de kerk als abri, MijnKerk.nl en iedere kerk met open deuren, en misschien wel eens een muurtje minder.

Heilzaam gat in het dak

Gelukkig schermt een dak niet af van God. Jezus maakte mee dat zoveel mensen druk waren met wat hij binnen deed, dat een paar mannen met een verlamde man op een draagbed niet bij Jezus konden komen. ‘Daarom klommen ze op het dak. Ze haalden een paar tegels weg van het dak. En ze lieten de man op zijn bed naar beneden zakken, vlak voor Jezus.’ (Lucas 5: 17-20) Juist het dak is altijd de verbinding met buiten, met wat boven alles uitgaat, prioriteit heeft.

Waar vind jij een schuilplaats?