‘Ik heb verdriet om Bill Cosby’

Het beeld raakte me: een oude man, die theatraal zijn handboeien draagt op weg naar de gevangenis. Veroordeeld omdat hij een ‘seksueel roofdier’ is. Bill Cosby is zijn naam. In mijn jeugd heette hij dr. Cliff Huxtable. Ik heb verdriet om die gevallen komiek, al aarzel ik om dat te zeggen.

Verbijsterend

Ik wil niets afdoen aan wat hij gedaan heeft. Het verbijstert me. Wie van de actrices die ik voorbij zie komen in de Cosby Show… ? Hij verdient de gevangenis, hoe oud hij ook is en hoe broos zijn gezondheid misschien ook is. Maar is dat het enige verhaal dat overblijft over Bill Cosby?

De ster Bill Cosby

Nee, er was ook het verhaal van Bill Cosby, de eerste zwarte ster op televisie. Hij bracht vreugde in zoveel huiskamers en was een geweldige komiek. Mag ik dat blijven zeggen? Ik vind van wel. En ik gooi de DVD’s ook niet weg. Het zal voor iedereen verschillend zijn, maar ik kan er nog naar kijken, omdat dat óók waar was. Dat stuk van het verhaal verdwijnt niet. Je kunt het niet zomaar wissen. Het zou ook onrecht aan jezelf zijn als je vindt dat je een goede herinnering niet meer mag hebben.

Gevallen koning in de bijbel

Ik moet denken aan een gevallen koning uit de bijbel: Koning Saul. De eerste koning, de eerste ster aan het firmament van het koninkrijk Israël. God zag er niet zoveel in, in een koning. Daar komt gedoe van. Dat de koning denkt dat hij god zelf is, en alles kan maken. Een verhaal over machtsmisbruik en de waan dat je ‘god’ bent. Je kunt het hele verhaal lezen in 1 Samuël.
Op gegeven moment denkt Saul het zelf inderdaad beter te weten dan God. En dat is het moment waarop Saul te horen krijgt dat hij geen koning meer kan zijn. Saul verzet zich daartegen, vecht tegen anderen en tegen zichzelf, is psychisch behoorlijk in de war, en verliest uiteindelijk. Wat zijn we ons van hem gaan herinneren na al deze gebeurtenissen?
Het verhaal van Saul is niet alleen maar het verhaal geworden van een gevallen koning. Het is ook het verhaal gebleven van de eerste koning, uitgekozen door God. Hij kreeg zelfs ‘de geest van God’ vertelt het verhaal nog steeds. Hij was ook een ‘held’ als je het zo mag noemen.

Gevallen ster

Het verhaal van Bill Cosby is voor mij niet alleen het verhaal van een gevallen ster, maar blijft ook het verhaal van een ster die opkwam, vreugde bracht en iets betekende voor de emancipatie van gekleurde mensen. Ondanks alles wat hij in die tijd ook al deed en de psychische stoornis waar hij aan lijdt. Het is vreselijk dubbel en je bent geneigd hem helemaal af te schrijven. Uit hoe de bijbel omgaat met gevallen mensen en het hele verhaal blijft vertellen leer ik dat ik het hele verhaal mag blijven vertellen, hoe verschrikkelijk het einde ook is.

Deel dit verhaal:
Otto Grevink

Geschreven door:

Thema: Blog
27 september 2018
Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Krijg wekelijks inspiratie en praktische tips over geloof in je dagelijks leven in je mailbox.
Wij zullen je gegevens niet aan derden doorgeven.
Nieuwsbrief