Ik heb weer familie.

Als zijn ene zuster overlijdt en zijn andere zuster geen contact meer wil, lijkt het of M. alleen op de wereld is. Maar dan herinnert hij zich de woorden van zijn vader.

Alleen op de wereld.

Zijn vader is ziek en zal weldra overlijden. In deze tijd hebben vader en zoon veel gesprekken. Hun hele leven komt langs. “Ik had je willen laten dopen”, zei zijn vader, maar je moeder wilde het niet.
Deze zin blijft hangen in zijn geheugen, zeker als ook zijn zuster overlijdt. M. heeft nu helemaal het gevoel alleen op de wereld te zijn. Een Remi. In het Frans is de titel van het beroemde boek “Alleen op de wereld”, met hoofdpersoon Remi, “Sans Famille”, zonder familie. En zo voelt M. zich ook. Zonder familie, alleen op de wereld.
Dan trekt M. de stoute schoenen aan en zoekt contact met de dominee van de plaatselijke kerk.

Mag ik erbij horen?

Na diepgaande gesprekken is M. er van overtuigd: hij wil gedoopt worden, want dan heeft hij weer familie. En die heeft hij zo nodig in deze wereld. Familie heb je nodig om je wat veiliger en geborgen te voelen. Broers en zusters, maar ook…een Vader.
En zo gebeurt het. Ik ben erbij. Voor in de kerk worden de doopvragen gesteld en elke vraag wordt met een volmondig “JA” beantwoord. Maar M. heeft ook een vraag aan ons “ Willen jullie mijn familie zijn?” En dan kan je niet anders antwoorden dan “Ja”. Ja, wij nemen M. op in onze gemeenschap. Dat beloven wij.

Een grote familie.

Zo worden we er weer bij bepaald dat wij allen broeders en zusters zijn in Christus. Ik ben dat gevoel vaak kwijt, maar nu ik voel het weer. En… ik hoop dat ook jij mijn zuster of broeder wilt zijn. Want zo is niemand meer zonder familie, want alleen zijn, dat wens je toch niemand toe.

foto Gerard van der Leun
Een reactie op “Ik heb weer familie.
  1. Monique schreef:

Wouw..dit geeft moed……