Ik kan het!

Herken je dat? Die momenten dat je zelfvertrouwen wankelt? Als je een presentatie moet geven, maar je begint te hakkelen als iemand een vraag stelt waarop je geen antwoord weet. Of je ziet mensen naar je kijken en daarna lachen. Dat is vast omdat je iets geks aan hebt, te dik bent of je er raar uitziet. Mij overkomt dat wel eens.

Ik ben iemand, ik stel iets voor!

Ik denk dat het heel menselijk is dat je je soms onzeker voelt. Als je goed presteert, voel je je fantastisch. Als mensen me een compliment geven, dan zweef ik. Maar als ik wel eens voor de bijl ga, voel t dat naar. Hangt je eigenwaarde dan alleen maar samen met presteren? Als je zo denkt, ben je denk ik erg bang om fouten te maken. Een fout maken betekent immers dat je iets niet kunt. En hoe minder je kunt, hoe minder je in je eigen ogen waard bent. Terwijl je ook kunt denken: ik ben iemand, is stel iets voor. Ook al ben ik niet perfect. Imperfectie is onderdeel van het menszijn. Zo heeft God ons geschapen. Als uniek mens.

“God is not dead”

Op deze gedachten kwam ik na het kijken van de film God is not dead. Een professor eist van zijn eerstejaarsstudenten om schriftelijk te ontkennen dat God bestaat. Anders krijgen ze een onvoldoende. Eén jongen is gelovig en weigert God is dead op te schrijven. De professor daagt hem uit om in drie colleges van 20 minuten zijn medestudenten en hem ervan te overtuigen dat God wel bestaat. Deze student wil zijn geloof in God niet verloochenen maar hij weet ook niet hoe hij deze prestatie neer moet zetten. Een predikant wijst hem op een paar bijbelverzen, waarna hij de uitdaging aanneemt. Iedereen verklaart hem voor gek, z’n vriendin maakt het zelfs uit, maar hij staat daar dan toch maar voor die klas. Met bibbers in zijn benen maar mét overtuigingskracht. En uiteindelijk is de hele klas ‘om’.
Afgezien van mijn mening over de film zelf, was de boodschap uit deze film voor mij heel sterk. Het gevoel van waardigheid. De overtuiging dat je er mag zijn, dat je anderen iets te bieden hebt. Het gevoel van Ik kan het! Dat blijft oefenen.

 

Deel dit verhaal:
Gastblogger

Geschreven door:

Thema: Blog
25 januari 2016
Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Krijg wekelijks inspiratie en praktische tips over geloof in je dagelijks leven in je mailbox.
Wij zullen je gegevens niet aan derden doorgeven.
Nieuwsbrief