Ik kan niet goed bidden

Ik kan niet bidden in een setting waarbij één persoon hardop bidt en de rest meebidt zonder zelf iets hardop te zeggen. Ik kan namelijk nooit mijn gedachten helemaal uitzetten. Deze gaan werkelijk alle kanten op. Van een herinnering aan op die leuke camping tot een training die ik nog moet volgen op mijn werk.

Vaak begin ik vol goede moed. Maar al snel zinkt de moed me in de schoenen. Dan denk ik aan mijn werk, aan die vriendin die ik nog wil bellen of de boodschappen die ik nog moet doen. Ik heb dit dan niet gelijk door. Soms pas bij het Amen. En dan voel ik me schuldig. Want dan realiseer ik me dat ik dus eigenlijk helemaal niet zat te bidden. Het voelt dan als tijdsverspilling voor mezelf. Tegenover God voelt het al helemaal niet eerlijk.

Je bent niet je gedachten

Toen ik mijn struggles deelde met een vriendin, adviseerde ze mij om meer op mijn ademhaling te letten. Ze zei: “Je bent niet je gedachten”. Dat vond ik een eye-opener. Dus voordat een gebed begint, concentreer ik me al op mijn ademhaling. Ik kijk wat er gebeurt. Er komen dan allerlei gedachten voorbij. Ik herken het sneller en gooi de rem erop.

Meer plezier

Als het gebed dan eenmaal begint, kan ik me veel beter concentreren op het gebed zelf. Ik denk dan wel na, maar anders dan normaal gesproken. Alsof ik meer met een afstand naar zaken kijk. Bovendien heb ik er dan veel meer plezier in. Na het gebed voel ik me vaak echt opgelucht en veel rustiger!


Lukt het jou om te bidden in een setting waarbij één persoon praat en de rest stil is?

Deel dit verhaal:
Anneloes van 't Hof

Geschreven door:

Thema: Blog
29 augustus 2018
Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Krijg wekelijks inspiratie en praktische tips over geloof in je dagelijks leven in je mailbox.
Wij zullen je gegevens niet aan derden doorgeven.
Nieuwsbrief