Ik wil wat met jóu doen!

Ik weet niet hoe het bij jullie zit, maar ik heb best een druk leven. Een gezin, een huis, een eigen bedrijf, hobby’s, sport, kerk, vrienden en familie. Altijd is er wel iets te doen. Wat mij dan al snel gebeurt is dat ik dingen half gaat doen, omdat er nog zoveel moet gebeuren. Voor sommige dingen maakt dat niet echt uit. Een keertje met de franse slag stofzuigen, de was een dagje extra laten liggen, het is echt geen ramp. Maar als het gaat om relaties, met geliefden, vrienden en familie dan heeft dat halve werk zeker impact.

Afdwalen

Ik betrap mezelf er wel eens op dat ik tijdens een gesprek met een vriendin in gedachten afdwaal naar dingen die nog op mijn to do lijstje staan, waardoor ik er met mijn aandacht niet meer echt bij ben. En als ik iets ga vertellen tegen mijn lief, terwijl de tv aanstaat, kan ik erop rekenen dat hij de boodschap niet echt mee krijgt. En soms vinden we onszelf halverwege de avond allebei aan het scrollen op ons eigen telefoonscherm.

Tijd en áandacht

De vijfde taal van de liefde is tijd en aandacht, ook wel samenzijn genoemd. Voor sommigen is niets zo waardevol voor hun relatie met een ander als samen tijd doorbrengen. Tijd met elkaar doorbrengen, heeft vooral waarde voor een relatie, als we onze aandacht er ook echt bij hebben. Ik vind het heerlijk om met mijn lief een avondje te Netflixen op de bank, maar deze liefdestaal gaat om iets meer dan tegelijkertijd hetzelfde doen. Het gaat om sámen iets doen, met je aandacht gericht, niet op jezelf, of op een scherm, maar op elkaar. Voor veel mensen van wie dit de taal van de liefde is, gaat samen dingen doen gepaard met praten. Een echt gesprek, over gevoelens, gedachten en drijfveren, waarin je elkaar ontmoet.

Voor kinderen is samenzijn vaak een heel belangrijke taal van de liefde, het liefste willen ze iets sámen met papa of mama doen. Hoe vaak ik al niet verzuchtend uit de mond van één van mijn kinderen heb gehoord: ‘mam, ik wil wat met jóu doen!’

Bouwen aan relaties

Zoals ik al eerder schreef is kadootjes geven niet mijn taal van de liefde, maar omdat ik op verjaardagen vaak wel wat wil geven en niet iedereen concrete wensen heeft, geven mijn lief en ik de laatste tijd steeds vaker een doe-kado. Een kado waarbij samenzijn met de jarige centraal staat. Samen uit eten, een drankje doen in de stad, lunchen, een middagje mountainbiken. Het zijn kadootjes waarmee we niet alleen iets leuks geven, maar ook bouwen aan de relatie met die ander. Door tijd met elkaar door te brengen kun je opnieuw op elkaar afstemmen, hoe gaat het nu echt met jou? Het vraagt een investering, van je tijd én je aandacht. Het vraagt van je om je telefoon weg te leggen of de tv uit te zetten. Het is je heel bewust op de ander richten, zodat die ander zich gezien voelt.

Je gezien en gekend voelen, in elke liefdestaal zie je dat terug. Liefde is een werkwoord, wordt weleens gezegd, je moet er wat voor doen, je moet je richten op wat voor de ander belangrijk is, je moet je tijd en je aandacht ervoor inzetten. Maar het is het waard, om een ander zich echt geliefd te laten voelen.

Meer weten over liefdestalen of je testen welke liefdestaal bij jou hoog scoort?
Via https://liefdestalen.nl/test-je-liefdestaal/ kun je je liefdestaal testen en meer lezen.
Ook het boek: ‘De 5 talen van de liefde’ door: Gary Chapman geeft veel extra informatie.

Deel dit verhaal:
Geesje Jaakke-den Toonder

Geschreven door:

Thema: Blog
5 maart 2018
Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Krijg wekelijks inspiratie en praktische tips over geloof in je dagelijks leven in je mailbox.
Wij zullen je gegevens niet aan derden doorgeven.
Nieuwsbrief