MENUMENU

Ik ben rijk!

Een jaar na het overlijden van mijn man werd ik gevraagd om taalles te geven op een asielzoekerscentrum (AZC). Daar leerde ik dat ik veel verloren had, maar ook nog zo ontzettend veel bezat. Ik was rijk!

Onwennig stapte ik het klaslokaal binnen. Wat zou ik aantreffen? Hoe zou het gaan? Vooral de vrouwen waren erg leergierig en na enige tijd kreeg ik hun vertrouwen. We dronken samen koffie of thee na de les. Ze vertelden mij bij stukjes en beetjes hun leven, hun levensverhalen. Ik vertelde het mijne ook, bijna beschaamd. Ik had wel mijn man verloren, net als sommige vrouwen hier, maar ik had mijn kinderen nog, mijn familie, mijn huis en… heel veel foto’s. Ik was rijk met al deze dingen, terwijl zij het moesten doen met hun herinneringen en soms een piepklein fotootje.

Verdriet maakt plaats voor dankbaarheid

Zo liet God mij door deze vrouwen zien dat ik wel verdrietig mocht zijn, maar dat ik nog zo rijk was met alles wat ik wel had. Hierdoor zag ik dat het leven nog zoveel waarde had. Niet alleen mijn ogen werden geopend. Nee, mijn hart ook. Het verdriet ebde beetje bij beetje weg en er kwam weer ruimte voor andere zaken.

Ik leef weer met heel veel mooie herinneringen aan mijn ‘vroeger’. Nog steeds dankbaar koester ik de herinneringen aan deze vrouwen.

Engelen, door God gezonden om mij verder te helpen. Zouden zij ook engelen om zich heen ervaren hebben? Engelen die deze vrouwen hielpen in onze samenleving, die zo geheel anders is, hun plekje te vinden?

Ik was en ben rijk!

Heb jij ook bijzondere herinneringen?

2 reacties op “Ik ben rijk!
 1. Geesje Jaakke-den Toonder Geesje Jaakke-den Toonder schreef:

  Mooi Loes! Bijzonder hoe je dit beschrijft. Wie weet was jij een engel voor hen? bedankt voor het delen.

 2. Loes Hogeweg schreef:

  Dankjewel Geesje. Volgende maand zie ik een echtpaar dat destijds les gehad heeft. Na al die jaren hebben we elkaar via fb gevonden. Ik ben benieuwd naar hun ervaring in de Ned.samenleving.

Deel dit verhaal:
Auteur van de week

Geschreven door:

Thema: Blog
15 juli 2015
Kaarsjes:
 •  

  De ontheemde mens.

  Zembla. Een nieuw begin? Terwijl ik een kaarsje ontsteek. In gedachten en gebed denk ik aan hen die uit hun huis gezet zijn.Oud en Jong. Leg het neer in uw hand.Heer wees met hen die een moeilijke weg gaan vol onzekerheid in hun bestaan. Heer vraag u om kracht om moed en vertrouwen. U heeft uw Woord aan ons gegeven. Heer ontferm u over hen en allen om hen heen wees hen en ons nabij. Amen.
 •  

  Mijn moeder

  Dat ze Liesbeth Hofman en alle moslims aan de varkens voeren.
 •  

  een opa

  dat hij zijn kleinkind weer mag zien en niet alleen van een afstandje
Bekijk meer kaarsjes
Steek zelf een kaarsje aan
Kaars