Ik hou van lijstjes

Je kan me regelmatig zo uittekenen: kopje thee, laptop, Excel sheet, dan zit ik lijstjes te maken. Al vanaf het moment dat ik kon lezen en schrijven maak ik lijstjes. Er is ergens een enorme floppy (je weet wel die enorme flexibele dingen die later diskettes en nog later Dvd’s en USB sticks werden) waarop een lijstje staat met alle jongens waar ik verliefd op was geweest. Gelukkig is dat ding in de huidige generatie computers en laptops onbruikbaar geworden.

Ik had ooit een lijst met al mijn cd’s, maak fanatiek verlanglijstjes en heb een keurige adressenlijst. Ik heb al jaren meerdere ik-ga-op-vakantie-en-ik-neem-mee lijstjes. Ik kreeg voor mijn verjaardag zelfs ooit een kinderboek over Lena Lijstje, een gelijkgestemde lijstjesfanaticus.

Geen overbodige aankopen

Momenteel ben ik bezig met het maken van een lijstje van alle nog te grote kleding die ik voor onze drie kinderen in bananendozen op zolder bewaar. Hoe vaak ik niet met leuke T-shirts voor zoonlief voor volgend jaar thuiskwam en dan thuis ontdekte dat ik al zeven T-shirts in die maat had liggen.. Dus nu ben ik alles aan het opschrijven; als het goed is geen overbodige aankopen meer dit voorjaar.

Tel uw zegeningen

Ik hou van lijstjes, van het overzicht, het tellen, het uitzoeken en het weer bedenken van alles wat ik heb. Het geeft me een fijn gevoel. Het deed me denken aan een lied uit de liedbundel Johannes de Heer, het werd vroeger in de kerk van mijn opa en oma gezongen: ‘Tel uw zegeningen, één voor één. Tel ze allen en vergeet er geen.’ Dat komt aardig in de buurt van lijstjes maken denk ik. Ik heb het misschien daarom altijd onthouden.

In de Bijbel wordt in de psalmen door dichter David geschreven over het danken van God voor alles wat hij heeft gedaan.* David adviseert ons om nooit te vergeten wat God allemaal heeft gedaan en de liedschrijver van ‘Tel uw zegeningen’ adviseert om al onze zegeningen één voor één te tellen. Een lijstje maken van alles wat God voor me heeft gedaan, welke mooie mensen/momenten/dingen hij me heeft gegeven, het is misschien best een goed idee. Want op het moment dat ik even niet meer weet wat ik aan God heb, door verdriet, moeite of drukke tijden, dan kan ik op zo’n lijstje terugvallen en weet ik weer precies wat God voor mij in petto heeft. Tot hoever zou je door kunnen tellen in een Excel sheet?

*Psalm 103:2

tel je zegeningen (1)

Deel dit verhaal:
Geesje Jaakke-den Toonder

Geschreven door:

Thema: Blog
6 maart 2016
Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Krijg wekelijks inspiratie en praktische tips over geloof in je dagelijks leven in je mailbox.
Wij zullen je gegevens niet aan derden doorgeven.
Nieuwsbrief