‘Ik kan alleen nog maar huilen’

Vanmorgen kwam een bakfiets van een kinderopvang in botsing met een trein in Oss. Vier van de kinderen overleden. De volwassen bestuurder en een ander kind raakten zwaargewond. Je hart staat even stil als je het leest. In Oss moesten hulpverleners langs deuren met het onmogelijke nieuws over het overlijden van een kind. Er zijn omstanders geweest die het hebben zien gebeuren. Wat een leed, hoe onpeilbaar is dat verdriet?

Waarom?

Is er op zo’n moment nog troost te bieden, troost te vinden? Er komen vooral vragen naar boven, waarom moest dit gebeuren? Waarom heeft God niet ingegrepen? Waarom?
Op dit soort momenten weet ik dat er geen antwoorden komen, er is geen pasklaar antwoord op de vraag waarom. Toch vind ik troost in de Bijbel, in wat ik lees in de psalmen. In David die in zijn psalmen zijn woede en verdriet van zich af schreef, die het uitschreeuwde naar God in alle ellende die over hem heen kwam. Help mij Heer, want het gaat slecht met mij. Mijn ogen zijn rood van het huilen. (Psalm 31:10) En verderop: Dag en nacht ben ik verdrietig, ik kan alleen nog maar huilen. En steeds weer vragen mijn vijanden mij: ‘Waar is nu je God?’ (Psalm 42:4)

Roepen en schreeuwen

David schreeuwt het uit naar God en wij mogen met hem mee schreeuwen. We mogen roepen en schreeuwen en bidden tot God bij dit onrecht. We mogen ons verdriet onder woorden brengen of een vorm geven in het aansteken van een kaars of het neerleggen van bloemen.
In de Psalm komt David toch, ondanks al zijn ellende, steeds weer uit bij God. Hij eindigt veel van zijn Psalmen juist weer met hoop. Waarom ben ik zo bedroefd, waarom zo onrustig van binnen? Ik moet op God vertrouwen. Eens zal ik hem weer danken. Hij zal mij redden, hij is mijn God. (Psalm 42:12)
Er is verdriet en dat spreken we uit naar God. Maar we mogen ook op hem vertrouwen. Dat we hem eens weer zullen kunnen danken. Dat er weer mooie momenten zullen komen, momenten van leven. Tot die tijd uiten we ons verdriet bij God, omdat we weten: Hij is onze God.

Deel dit verhaal:
Geesje Jaakke-den Toonder

Geschreven door:

Thema: Blog
20 september 2018
Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Krijg wekelijks inspiratie en praktische tips over geloof in je dagelijks leven in je mailbox.
Wij zullen je gegevens niet aan derden doorgeven.
Nieuwsbrief