Ikke, ikke, ikke

Hoe leer je je kind verantwoordelijkheid te nemen voor en om te zien naar anderen? Sjoerd Muller: ‘Als je een goed voorbeeld te zien krijgt als kind is dat veel meer waard dan duizend uur gesprekken.’

Sjoerd: “Als ik naar mijn eigen kinderen kijk zie ik dat ze nog niet zoveel verantwoordelijkheid nemen. Dat zal wel met hun leeftijd te maken hebben. Zeven en vijf jaar, daar kun je ook nog niet zo heel erg veel van verwachten. Wat me wel opvalt bij de oudste is dat hij ook niet heel erg op anderen gericht is. Even een voorbeeld: ik loop met hem langs het schoolplein, hij wordt begroet door vriendjes. En hij zegt niks terug, blik recht vooruit. Dan ga ik die andere kinderen groeten en dan moet ik hem uit gaan leggen dat het vriendelijk is dat ze dat doen. En dat het netjes is wat terug te zeggen. Nou, dat gaat er bij hem eigenlijk heel moeilijk in.
Als je een voorbeeld te zien krijgt als kind is dat veel meer waard dan duizend uur gesprekken. Als je dat ziet gebeuren en als je ziet wat het voor anderen betekent. Ik hoor heel verhalen over dat mijn ouders heel vriendelijke aardige mensen waren, om wat ze deden, niet om wat ze zeiden. Ik denk dat dat het sterkste voorbeeld is dat je als ouder kunt geven. Al vind ik het wel lastig om consequent het goede voorbeeld te geven.”
Lukt het jou om het goede voorbeeld te geven aan je kinderen? Hoe doe je dat? En lukt het je om dat dag aan dag te doen? En om daarin consequent te zijn?
Van 1 t/m 7 oktober 2018 is het De Week van de Opvoeding. Op MijnKerk.nl verschijnt elke dag een nieuw filmpje met een actueel thema over (geloofs)opvoeding. De filmpjes zijn geproduceerd in samenwerking met Jente, JOP (Jong Protestant) en de HGJB.

Deel dit verhaal:
Sjoerd Muller

Geschreven door:

Thema: Blog
5 oktober 2018
Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Krijg wekelijks inspiratie en praktische tips over geloof in je dagelijks leven in je mailbox.
Wij zullen je gegevens niet aan derden doorgeven.
Nieuwsbrief