Ile flottante (dessert)

Ietsjes lastig de eerste keer | voorbereiding 20 minuten

Goed, de feestdagen zijn voorbij. Goed, we hebben ons voorgenomen om aan de lijn te doen. Goed, we slaan de toetjes over. Maar toch…. soms kan het veel voldoening geven om toch nog iets lekkers toe te eten. Omdat iemand jarig is, omdat er een gast of familielid langskomt, om iets te vieren of om troost te bieden.

Natuurlijk kun je iets kant-en-klaars voorschotelen. Maar iets wat je zelf met liefde klaar maakt, tja, dat is toch nog iets anders. Iets waar je wat moeite voor hebt gedaan, zonder dat het nu weer overdreven wordt. Dan is dít je toetje. Het vergt wat inspanning, maar het is met gewone, dagelijkse ingrediënten gemaakt. Het heeft een ‘wow’ effect, maar de caloriën vallen mee. Bovendien zitten er geen koolhydraten in.

Laat je niet afschrikken omdat ik er boven heb gezet dat het ietsjes lastig is de eerste keer. Ik loods je er graag door heen.

Nodig voor 2 à 3 personen:

Foodblog Ile flottante ingredienten_Web

Splits de eieren. Zorg er absoluut voor dat het eiwit géén eigeel bevat. Dat gaat het makkelijkst als je 3 bakjes neemt: in eerste bakje doe je het eiwit van het eerste ei, in het tweede het eigeel. In het derde bakje doe je het eiwit van het tweede ei, in het tweede bakje het eigeel van het tweede ei. Waarom zo omslachtig? Als het tweede ei mislukt, dan hoef je ten minste niet opnieuw twee eieren te breken!

Klop nu het eiwit stijf met een snufje zout. Dat gaat het makkelijkste met een slagroomklopper, maar met de hand gaat het echt ook. Wel wat geduld hebben dan. Na ongeveer 5 minuten moet je resultaat boeken. Als het bijna stijf is, voeg 2 eetlepels suiker toe en klop nog even door. Verwarm de melk in een steelpannetje en houd de melk tegen de kook. Zet een bord klaar voor de eilandjes en een schuimspaan. Neem een (opschep)lepel van het eiwit en laat het voorzichtig in de melk glijden. Het zal er op blijven drijven. Ongeveer 30 seconden laten pruttelen, even voorzichtig met de schuimspaan omdraaien, nog 10 seconden laten pruttelen en eruit vissen met de schuimspaan. Leg het eilandje op het bord. Ga zo door tot alle eiwit op is.  Draai het vuur uit.

Meng het eigeel met de rest van de suiker en de vanillesuiker in een tweede steelpannetje. Zet een zeef op de pan en giet er behoedzaam de warme melk door. Roer goed door en zet dan het pannetje op een zacht vuur. Blijf erbij en blijf roeren! Op een gegeven moment – dat kan best 5 minuten duren – merk je dat de substantie wat dikker wordt. Roer dan nog even door en zet het vuur af. Het mag beslist niet gaan koken, dan gaat het eigeel schiften! Mocht je nu na 5 minuten nog helemaal niets merken, of de substantie blijft erg vloeibaar, los dan een theelepel maïzena in een eetlepel van de vloeistof op en voeg die dan toe. Goed doorroeren.

Laat de saus afkoelen. Serveer in individuele schaaltjes een bodempje saus (= Crème Anglaise) en daarop 1 of 2 eilandjes. Geniet en laat iemand anders de afwas doen!

  • Tip 1: je kán er nog wat karamel over serveren (verhit suiker met een beetje water in een pannetje en roer net zolang door totdat je de boel lichtbruin ziet kleuren).
  • Tip2: je kan er ook wat geroosterde geschaafde amandelen over serveren. Bak ze zonder olie in een anti-aanbak pan op hoog vuur onder constant doorroeren een paar minuten, totdat ze gaan verkleuren.

 

Deel dit verhaal:
Gastblogger

Geschreven door:

Thema: Blog
1 februari 2014
Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Krijg wekelijks inspiratie en praktische tips over geloof in je dagelijks leven in je mailbox.
Wij zullen je gegevens niet aan derden doorgeven.
Nieuwsbrief