In beweging

Helemaal alleen zat ik in het kleine, warme paskamertje van de kliniek. Geduldig wachtend op mijn beurt bladerde ik wat door de magazines die speciaal voor dit doel op het tafeltje tentoongesteld lagen.

Uit

Plotseling floepte het licht uit en daar zat ik, in de niet alleen kleine en warme, maar nu ook inktzwarte ruimte. Omdat het een kamertje was zonder ramen, zag ik werkelijk geen hand voor ogen. Het was een vreemde gewaarwording en ik was zomaar even de weg kwijt…

Bewegingsmelder

Al snel besefte ik dat het licht hier waarschijnlijk reageert op bewegingsmelders. Want toen ik een kwartiertje geleden het kamertje binnenkwam, sprong het licht immers vanzelf aan? Omdat ik  zo doodstil had gezeten, werd er geen beweging meer waargenomen en doofde het licht dus. Zo’n bewegingsmelder bespaart natuurlijk best wat energie, want als er geen mensen zijn, is licht ook niet nodig.

Opgelucht begon ik met mijn handen te wapperen. Inwendig moest ik lachen dat ik zo uitbundig tegen niemand aan het zwaaien was. Maar het werkte wel. Het licht sprong inderdaad weer aan. Alles bij elkaar had het misschien een minuut geduurd, maar ik was echt blij en opgelucht. Wat voel je je kwetsbaar als er zoiets gebeurt.

Een mens kan niet zonder licht

Mensen kunnen nu eenmaal niet zonder licht. Dat bewees dit kleine akkefietje maar weer eens, hoewel ik het natuurlijk allang wist. Als het buiten somber is, heeft dat zijn weerslag op mij. Maar ook als er dagen zijn waarop ik loop te tobben of als ik me niet lekker voel, kan alles zo  donker lijken. Het liefst zou ik me dan stilletjes in mezelf keren of de dekens over mijn hoofd trekken.

Blijf altijd in beweging

Eigenlijk is dat niet de oplossing. Op die manier wordt het alleen nog maar donkerder, omdat ik vergeet in beweging te blijven. Voor je het weet dooft het licht, word ik extra kwetsbaar en zou ik zomaar de weg kwijt raken. Maar als ik in zo’n situatie  juist iets afspreek met iemand of als ik met God in gesprek ga, dan merk ik dat de melder altijd werkt, omdat zomaar het licht weer helder aanfloept.

Mooi luisterlied: Er is altijd een weg – Volumia

5 comments on “In beweging
 1. Avatar mar schreef:

  Ja, op een toilet gebeurt dit ook wel eens..dan moet je ook weer even in aktie komen..
  Rust roest zei men vroeger maar waar is dit zeker..Niet alleen je lichaam, maar ook je geest heeft beweging nodig. Ze zeggen ook dat je naar je lichaam moet luisteren maar ik denk dat dit niet altijd opgaat..Als je je namelijk niet zo happy voelt heb je de neiging jezelf te blokkeren en tot niets meer te komen en ineengedoken te zitten. Maar als je hierin niet meegaat en rechtop gaat en denkt het zal weer wel beter gaan binnenkort dan merk je dat dit je de goede kant ophelpt. Acceptatie maar niet bij de pakken neerzitten..Soms voel je je heel moe en heb je geen zin om wat te doen. Toch ga ik dan de natuur in en kom dan ondanks de inspanning veel minder moe terug en veel opgewekter. Soms houdt je geest je echt wel voor de gek, ook met die trek in van alles als je onrustig bent, ook niet zo goed voor je, dit helpt niet maar wel
  rustig in jezelf keren en bewust worden wat er gebeurt. Vandaag is het somber maar dit weekend zal de zon weer tevoorschijn komen. 🙂

  • Avatar Irma schreef:

   Wat waar, Mar, zo bedoel ik het idd precies. Die bewegingsmelder is een mooi ezelsbruggetje. Ik ben blij met je reactie, hartelijk dank!

 2. Avatar Marijke Bezemer van Doorne schreef:

  Gedachten blijven altijd in beweging. Je kunt heel stil liggen, maar de slaap niet vatten de gedachten ze lijken niet te willen stoppen in het donker van de nacht. Dat stille liggen wordt woelen en je houdt het niet meer uit. Wat je ook doet de slaap wil niet komen. De klok slaat menig uur. En bij het ochtendgloren zou je willen dat het donker was nog even…

Deel dit verhaal:
Gastblogger

Geschreven door:

Thema: Blog
18 mei 2017
Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Krijg wekelijks inspiratie en praktische tips over geloof in je dagelijks leven in je mailbox.
Wij zullen je gegevens niet aan derden doorgeven.
Nieuwsbrief