In de ban van je smartphone of smartphone in de ban?

Wat als een digitale detox niet genoeg meer is? Steeds meer mensen maken een drastische keuze: die smartphone moet het huis uit.

Raak je lichtelijk in paniek als je de deur uit bent gegaan zonder je telefoon of wanneer je batterij bijna leeg is? Je bent de enige niet. De keerzijde van smartphones, zoals stress, wordt dan ook door steeds meer mensen gezien.

We schreven al eens eerder over digitale detox. Hoe goed het je doet om even offline te zijn. Dat offline zijn zorgt voor leegte en ruimte. Precies dat wat nodig is om te reflecteren en tot creativiteit te komen. Maar voor steeds meer mensen is dat tijdelijke detoxen niet genoeg.

Detox of ban?

Ik zag het pas nog op mijn tijdlijn: weer iemand die de smartphone in de ban doet en teruggaat naar een simpel toestel waarmee je alleen kunt bellen en sms’en. Het voortdurende grijpen naar het toestel bij elk pingeltje, trilling of oplichtend schermpje is dan verleden tijd. En zonder die voortdurende afleiding komt de focus en rust weer terug.

Best een vergaande stap. Waar ook wel moed voor nodig is. Want ga je nu niet heel veel missen? Niet alleen qua nieuws, maar denk ook eens aan het sociale aspect, zoals de familie WhatsApp groep of de berichtjes van vrienden die op Facebook gedeeld worden? En wat als je werkzaam bent in een beroep waar social media een onlosmakelijk onderdeel van is (media, journalistiek, communicatie, marketing)? Is een ban dan überhaupt mogelijk?

Bied daar maar eens weerstand tegen…

Er wordt soms opvallend fel gereageerd op de keuze om helemaal te stoppen met social media of smartphone gebruik. Iemand is dan blijkbaar niet sterk genoeg om met ‘de verleiding’ om te gaan. Maar vergeet niet dat de hele social media industrie erop gericht is jouw aandacht te pakken en vast te houden.

Door allerlei psychologische trucjes, zogenaamde push notifications, word je verleid om bijvoorbeeld je Facebooktijdlijn opnieuw te checken of stories op Instagram te bekijken, vaak zonder dat je daar bewust van bent. Bied daar maar eens weerstand tegen….

Beetje kritische reflectie is soms nodig

Ik vind het best een lastig dilemma. Helemaal met opgroeiende kinderen. Een beetje kritische reflectie op z’n tijd vind ik daarom niet verkeerd. We zijn tenslotte de eerste generatie die te maken heeft met de smartphone. Via trial and error moeten we erachter komen hoe we hier wijs mee om kunnen gaan.

Misschien is de hamvraag wel: Zijn wij de baas over de telefoon of is de telefoon de baas over ons? Een eerlijk antwoord op die vraag, werpt waarschijnlijk ook meteen licht op wat ons te doen staat….

Wat vind jij: is het tijd voor een detox of een ban?

Deel dit verhaal:
Gastblogger

Geschreven door:

Thema: Blog
7 april 2018
Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Krijg wekelijks inspiratie en praktische tips over geloof in je dagelijks leven in je mailbox.
Wij zullen je gegevens niet aan derden doorgeven.
Nieuwsbrief