In een rolstoel naar een festival is geen feest #HotPersonInAWheelchair

“Niets is verdrietiger dan een knap persoon in een rolstoel.” Deze nare opmerking van auteur Kenn Jennings is een van de vele ongepaste opmerkingen die mensen in een rolstoel te horen krijgen. Deze week vertelde Birgit Jongeling (25) aan Vrouw hoe ze werd lastig gevallen in haar rolstoel op een bevrijdingsfestival.

Lastiggevallen

“Ze dachten dat mijn vriend mijn verzorger is. Hoezo? Kun je je niet voorstellen dat meisjes in een rolstoel verkering hebben?” Vanwege reuma zit ze in een rolstoel. Om het vol te kunnen houden. Op het Bevrijdingsfestival duwde Birgits vriend haar rolstoel. Omdat mensen zich niet konden voorstellen dat hij haar vriend was flirtten mannen openlijk waar hij bij was. En daar bleef het niet bij. “Een beetje naar me gluren, opmerkingen maken, en op een hele respectloze manier vragen wat ik heb, of ik wel kan staan, dat ik moet opstaan en met hem moet dansen, vragen over mijn seksleven en of dat nog wel werkt.” En als ze erachter komen dat haar vriend niet haar begeleider is, maar haar relatie, zeggen ze dat het knap is van hem ‘dat hij dat aankan met jou’.

“Die mannen geloofden haast niet dat hij mijn vriend was. Mensen gaan er zo makkelijk vanuit dat hij mijn verzorger is, omdat hij mijn rolstoel duwt. ‘Oh, wat knap dat hij dat aankan met jou’, hoor ik dan. Ik vind dat best kwetsend. Hoezo, knap van hem? Kun je je niet voorstellen dat meisjes in een rolstoel verkering hebben? – Birgit Jongeling (25)

Bewijzen

Birgit en veel andere rolstoelgebruikers lopen ertegen aan dat ze voor de omgeving moeten bewijzen dat ze die rolstoel nodig hebben. Ik hoorde iemand de opmerking krijgen: “Maar je ziet er nog zo goed uit.” Alsof er niets aan de hand is als je het niet kunt zien. En dat terwijl mensen vaak in een rolstoel zitten om een reden die je niet kunt zien. Maar die hoef je toch niet altijd te moeten zeggen?

Festivals

Er wordt nog steeds veel te weinig rekening gehouden met rolstoelgebruikers. Ook op festivals. Deze maand was ook in het nieuws dat mindervaliden zich nog steeds onveilig voelen op festivals. ““Ik wil dolgraag naar Dance festivals of naar food festivals maar het is bijna allemaal op gras en bovendien erg druk en onoverzichtelijk. Dat is bijna niet te doen” vertelt Mike Reep (45). Bij de NOS vertelde Marianne hoe een festivalterrein in een modderpoel veranderde vanwege noodweer en hoe ze daar met kunst en vliegwerk weg kon komen: “Uiteindelijk riep een EHBO’er met de portofoon een wagen op voor medische assistentie. Er werd voorgewend dat er een acuut medisch probleem met mij was, waardoor ik inderdaad opgehaald werd en naar de noodopvang werd gebracht.”

“Ik ga nu niet omdat ik het niet durf. Ik hoop dat dat anders wordt.” – Nick Bootsman (23)

Er (niet) bij horen

Als ik al deze ervaringen lees, en met vrienden meemaak wat hen overkomt in een rolstoel, dan lijkt het er wel op alsof een rolstoel er juist helemaal niet voor zorgt dat mensen mee kunnen doen. Nee, ze worden weggezet, soms zelfs letterlijk. “We zijn zo terug.” Dan voelt een rolstoel als een diskwalificatie, terwijl het juist een mogelijkheid zou moeten zijn om mee te kunnen doen. Alsof we ons niet kunnen voorstellen dat mensen in een rolstoel ook ergens van willen genieten, ook een praatje willen maken, ook een relatie hebben. En dus meer zijn dan alleen die persoon in een rolstoel. Birgit schreef: “Ik ben ook een mens. Ik ben leuk en grappig, maar dan op wieltjes. Behandel me dan ook zo.”

Beperking of mogelijkheid?

Ik vraag me af waarom we toch steeds weer uitgaan van wat normaal is. Kunnen we er niet tegen dat we iemand in een rolstoel zien? Moet die dus maar opstaan (als dat kan) en vrolijk meedoen, en anders maar thuisblijven? Beperken ze ons teveel? Kun je je voorstellen hoe lastig mensen in een rolstoel zichzelf kunnen voelen? Omdat het niet op een ‘normale’ manier kan. Maar wat is normaal? Dit is voor hen het nieuwe normaal. Voor al die mensen die dag in dag uit tegen hun beperkingen aanlopen. En dat zou het dus ook voor ons allemaal moeten zijn. Al deze opmerkingen, en al de beperkingen die mensen hen opleggen benadrukken hun beperkingen alleen maar, in plaats van dat hun rolstoel een nieuwe weg begaanbaar zou maken.

Mensen zijn meer dan hun rolstoel, liet ook Jezus zien

De opmerking  ‘niets verdrietiger te vinden dan een knap persoon in een rolstoel’ is zo pijnlijk omdat die een onmogelijkheid veronderstelt: dat je knap kunt zijn als je in een rolstoel zit. Net zoals je ‘begeleider’ je vriend niet kan zijn. Of je niet gewoon ‘grappig en leuk’ kunt zijn als je in een rolstoel zit. Met al die opmerkingen en al die beperkingen worden rolstoelgebruikers gediskwalificeerd. Terwijl de rolstoel voor hen enkel een noodzakelijk hulpmiddel is om gewoon mee te kunnen doen met het leven zoals we dat allemaal willen leven. Ik moet denken aan hoe mensen in de tijd van Jezus ook zieken diskwalificeerden en hoe hij ze uit hun isolement haalde en hen terug onder de mensen bracht. De simpele boodschap was denk ik dit: mensen zijn meer dan hun ziekte, en meer dan de hulpmiddelen die ze daarom nodig hebben. Ze zijn allereerst mens: een mooi, knap, leuk en lief mens van God.

In de tijd van Jezus werden zieken ook gediskwalificeerd. Jezus haalde hen uit hun isolement en bracht hen weer onder de mensen.

#HotPersonInAWheelchair

Annie Segarra, activiste voor mensen met een handicap en blogger, zette deze week een trend door in reactie op de opmerking van Jennings zichzelf in een rolstoel te fotograferen met de hashtag #HotPersonInAWheelchair. Wereldwijd reageren rolstoelgebruikers met een foto van zichzelf in een rolstoel met deze hashtag. In een rolstoel ben je gewoon mens, zeggen ze daarmee voor mij. Met alle eigenschappen, verlangens, passies en wensen die wij allemaal hebben. ‘Maar dan op wieltjes’. Het is aan ons allemaal om zo met hen om te gaan. Het is al moeilijk genoeg.

Deel dit verhaal:
Otto Grevink

Geschreven door:

Thema: Blog
11 mei 2018
Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Krijg wekelijks inspiratie en praktische tips over geloof in je dagelijks leven in je mailbox.
Wij zullen je gegevens niet aan derden doorgeven.
Nieuwsbrief