MENUMENU

‘Waarom grijpt God niet in?’

Ook ik ben geraakt door de vliegramp. Het houdt me nog steeds bezig. Zoveel verdriet, zo onnodig. Kan dat nou echt niet anders? Waarom laat God dit gebeuren?

Onkruid tussen het graan

Twee dagen achter elkaar kwam dezelfde Bijbeltekst op mijn weg. De eerste keer als lezing in de kerkdienst en de volgende dag in mijn bijbels dagboekje. Het is de gelijkenis van het onkruid dat tussen het graan wordt gezaaid (Mattheus 13: 24-30 en 36-43). Over het laatste deel van de uitleg (even heel kort door de bocht gezegd: alle slechte mensen moeten branden in de hel) wil ik het niet hebben, want daar kan ik helemaal niets mee. Maar het eerste deel heeft me in positieve zin geraakt. Ik heb geen theologische achtergrond, dus misschien klopt er niets van mijn interpretatie, maar mij helpt het.

‘Huis-, tuin-, en keukenslechtheid’

Een vraag die ik me regelmatig stel, is waarom God toch alle slechte mensen op aarde gewoon hun gang laat gaan. En dan denk ik even niet aan ‘huis-, tuin-, en keukenslechtheid’ die we allemaal in ons hebben, maar aan de echt grote dingen. Ik noem bewust geen namen en situaties, maar dat is denk ik ook niet nodig als ik schrijf dat mijn overdenking voortkomt uit emoties die ik voelde op onze dag van nationale rouw. Waarom grijpt God niet in?! Voor mij geeft deze gelijkenis hier een antwoord op.

Vernietiging van de kwaden

Volgens mij komt dat kwaad niet bij God vandaan: Hij heeft toch alleen het goede graan gezaaid en niet het slechte? Ten tweede kiest Hij er volgens mij voor om goed en kwaad door elkaar heen op aarde te laten bestaan, om te voorkomen dat de goeden onder de vernietiging van de kwaden moeten lijden. Hielden wij mensen ons ook maar aan dat principe, want hoeveel onschuldige slachtoffers vallen er vaak bij het proberen uit te rukken van, in onze ogen, onkruid…

Vooral bidden

Ik denk dat ik met dit beeld voor ogen vooral kan bidden dat het goede graan sterker zal zijn dan het onkruid. Dat er meer goed dan slecht zaad gezaaid zal worden. En dat ik zelf tot het goede zaad zal mogen behoren. En misschien is het voor God niet te wonderlijk om slecht zaad te transformeren tot goed zaad?!

Maar toch, met in gedachten de beelden die ik zag op de nationale dag van rouw, denk ik: is God dan niet machtig genoeg om een manier te bedenken om tóch al vóór de oogst het kaf van het koren te scheiden zonder het graan ook los te trekken?! Kan het nou echt niet anders?

Foto: Kitty Terwolbeck

Reageren

Reacties

Deel dit verhaal:
MijnKerk.nl

Geschreven door:

Zoeken:

Populaire berichten

Kaarsjes:
Bekijk meer kaarsjes
Steek zelf een kaarsje aan
Kaars