Inslingeren

Jacqueline is een echte zeemansvrouw. Zolang ze samen zijn heeft haar man gevaren en hoewel hij nu niet echt meer elke dag op zee is, maar wel zijn werk ver van de Nederlandse kust, voelt het nog zo. Hij komt en gaat. Vandaag gaat hij weer.

Afscheid.

En dan is daar dat onvermijdelijke moment van afscheid nemen. Na een paar heerlijke weken samen moet mijn man weer aan het werk als loadmaster, “walkapitein”. En ook nu weer in een buitenlandse haven. Het went, een man die veel weg is! Het went om alleen te zijn, om zelf thuis de boel draaiende te houden. Het went allemaal! Het enige dat nooit went is het afscheid nemen. Maar het is helaas onvermijdelijk. Part of the job.

Ik mis papa nu al!

De jongste twee willen mee om hun vader naar het station te brengen, waar hij de trein naar Schiphol neemt. De jongste huilt in de auto “Ik mis papa nu a-a-al!” We doen er een beetje lacherig over. “Hoe kan dat nou, papa is nog niet eens weg!”

Als we op het station zijn, duurt het even voordat de trein komt. Maar dan is het moment echt daar. Voordat mijn man instapt krijgen we nog snel een knuffel. De kinderen rennen nog een stukje met de trein mee om nog even naar papa te kunnen zwaaien. Ik moet even slikken en veeg snel de traan uit mijn gezicht.

Inslingeren.

Thuis moet alles weer even in het ritme komen. In zeemansvrouwen-jargon noemen we dat “inslingeren”. Als een zeeman aan boord gaat moet hij altijd een tijdje wennen aan de deining, het slingeren van het schip. In het ritme komen, inslingeren. Maar ook thuis moeten we weer even wennen aan het nieuwe ritme. Ik moet weer èn koken, èn opruimen, afwassen, èn de kinderen naar bed brengen. Weer alleen de hond uitlaten. Naast mijn werk ook weer huishouden.

Ingeslingerd!

Maar ook: de afstandsbediening voor mezelf (dus de komende weken geen voetbal op onze tv!) en diagonaal in mijn bed.

Het went! Na een paar dagen zijn we weer in het ritme, zijn we ingeslingerd.

foto: omroep Zeeland
Deel dit verhaal:
Gastblogger

Geschreven door:

Thema: Blog
2 januari 2017
Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Krijg wekelijks inspiratie en praktische tips over geloof in je dagelijks leven in je mailbox.
Wij zullen je gegevens niet aan derden doorgeven.
Nieuwsbrief