Internetdominee Otto geeft een nachtzoen

Marleen Stelling presenteert de nieuwe serie van EO tv-programma De Nachtzoen op NPO2. Ik mocht als een van de eerste gasten langskomen voor het vijf minuten durende programma. Bij wijze van dagsluiting wordt het aan het eind van de dag, rond middernacht, uitgezonden op NPO2 op werkdagen én zaterdag. Op dinsdag 23 mei wordt De Nachtzoen uitgezonden die ik mocht geven.

Wakker liggen

Marleen Stelling vroeg aan mij waar ik het over wilde hebben in De Nachtzoen. Wat wil ik meegeven aan mensen die de nacht ingaan?

Ik dacht aan de zorgen die je kunt hebben als je ‘s nachts wakker ligt. Voor mij zijn dat vaak zorgen, en nachtmerries, over dingen waar ik geen invloed op heb. Waar ik niets over te zeggen heb. Ik maak me dan zorgen omdat ik iets moet, maar niet kan, of wil.
Ik dacht aan mijn verbouwing. Iets waar ik geen verstand van heb. Ik moet daarbij letten op dingen waarvan ik niets weet. Ik moet keuzen maken terwijl ik niet weet wat ik wil en ik niet weet wat er mogelijk is. Daardoor kiezen anderen in mijn plaats. Ik heb er geen controle meer over of invloed op. Het overkomt me een beetje. 

Je hebt een keuze

In De Nachtzoen vertel ik Marleen dat het mij altijd weer helpt om me te bedenken dat ik een keuze heb. Ook als ik ergens geen verstand van heb. Dat vergeet ik vaak. Ik kan ‘nee’ zeggen en ik kan ook zeggen dat ik het ‘anders’ wil. Bovendien kan ik vragen stellen. Vragen om hulp of verduidelijking: ‘Ik heb geen idee wat ik moet kiezen, wat zijn de opties?’ Ook kan ik bidden, en daar denk ik in zo’n situatie toch niet altijd aan… Een gebed met open handen: ik weet het even niet. En ook dat helpt al. Ik mag het ook even niet weten.

Dit laatste bedenk ik vaak pas als het licht wordt. Ik hoop dat ik het me wat vaker midden in de nacht zal realiseren, als ik wakker lig.

Eerder was ook internetdominee Janneke Nijboer te gast bij Marleen Stelling: lees de blog over de uitzending Het vermoeden.

Op onze website kun je nog veel meer blogs lezen en inspiratiefilmpjes zien van dominee Otto Grevink.

 

One comment on “Internetdominee Otto geeft een nachtzoen
  1. Avatar Marijke Bezemer van Doorne schreef:

    Goedemorgen Otto.
    Lied 262 . Deze dag het werk gedaan, nacht daalt op de aarde; laat je zorg om morgen gaan, God zal je bewaren.
    blz 584 getijden van dag-avond

Deel dit verhaal:
Otto Grevink

Geschreven door:

Thema: Blog
23 mei 2017
Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Krijg wekelijks inspiratie en praktische tips over geloof in je dagelijks leven in je mailbox.
Wij zullen je gegevens niet aan derden doorgeven.
Nieuwsbrief