Interview met Daphne Deckers over haar essay ‘Sterrenstof’

Daphne Deckers: ‘Wat ik soms moeilijk vind aan georganiseerde religie is het afkeuren van mensen die iets anders of helemaal niet geloven.’

Van 12 januari tot en met 11 februari is de Maand van de Spiritualiteit. Daphne Deckers schreef hiervoor het essay ‘Sterrenstof’. Reden genoeg om haar een paar vragen te stellen.

Je essay is voor de maand van de spiritualiteit. Was je verbaasd dat je hiervoor gevraagd werd?

‘Ik voelde me meer vereerd dan verbaasd. Bij het CPNB hadden ze mijn columns over het uitvliegen van mijn kinderen gelezen, en die vonden ze goed bij het thema van 2018 passen: Opnieuw beginnen. Uiteindelijk heb ik het iets breder getrokken, dus niet alleen ‘het lege nest’ maar de drie fases van het moederschap die ik tot nu toe heb ervaren: zwangerschap en kleine kinderen, de middelbare school-periode en het uitvliegen van je kinderen.’

Welke associaties heb je bij spiritualiteit? Hoe vul jij dit voor jezelf in?

‘De spiritus is de geest; voor mij is spiritualiteit de geestesgesteldheid van waaruit je leeft. Hoe sta je in het leven? Ben je bereid te leren? Wat is je verbinding met anderen? Hoe geef je die vorm? Mijn oma zei vroeger: ‘Je hoofd is rond zodat je denken van richting kan veranderen’. Nadenken over jezelf, je relaties tot je geliefden en de maatschappij, handelen vanuit nieuwe inzichten of compassie, dat is voor mij allemaal spiritualiteit.’

Ben je weleens in de kerk geweest en hoe vond je dat?

‘Ik heb als kind jarenlang in een kerkkoor gezongen, dus ik heb heel wat vieringen meegemaakt. Bij mijn opa’s en oma’s in Zuid-Limburg gingen we vroeger ook geregeld mee naar ‘De Mis’. Mijn oma liet er speciaal haar haren voor watergolven en zette haar mooiste hoedje op. Het meest indrukwekkend vond ik de Nachtmis, met een echte kribbe in de kerk, en de geurige en ook wat mysterieuze mix van kaarsvet, wierook en dennenkransen.’

Denk je dat de kerk mensen wat kan bieden op het gebied van spiritualiteit? Wat zou een kerk in jouw ogen anders ‘moeten’ doen?

‘Wanneer je gelovig bent, kan de kerk een plaats van rust en kracht en saamhorigheid zijn. Wat ik soms moeilijk vind aan georganiseerde religie is het afkeuren van mensen die iets anders geloven, of die helemaal niet geloven. Iemand van de Pinkstergemeente heeft ooit tegen mij gezegd: ‘Ik vind je heel aardig hoor, maar jij gaat later natuurlijk wél naar de hel.’ Zo’n gedachte vind ik ronduit bizar.’

Jouw essay gaat over de verschillende fases van het moederschap. Je noemde het moederschap in een interview: ‘een grote werkstage’. Wat bedoel je daarmee?

‘Vóórdat je kinderen krijgt, kun je je van alles voornemen, maar het pakt toch anders uit. Je denkt namelijk dat je hén gaat opvoeden, maar zij voeden net zo goed jóu op. Je kinderen houden je dagelijks een spiegel voor. Vandaar ‘werkstage’: je leert iedere dag bij en hebt ze slechts te leen. Als dat nog geen spirituele groei is, wat dan wel?’

Kun je een paar belangrijke lessen noemen die je van het moederschap hebt geleerd?

‘Ik zou zeggen: lees Sterrenstof, haha! Wat denk ik erg belangrijk is, is dat je van je kinderen houdt zoals ze zíjn, en niet zoals jij zou willen dat ze zijn. Dat je durft mee te bewegen met wat er op je afkomt; dat je niet denkt dat je de waarheid in pacht hebt, maar dat je openstaat voor wat je van je kinderen zou kunnen leren.’

Je langdurige huwelijk is – zeker in de wereld waarin je je begeeft – bijzonder. Wat is volgens jou belangrijk om een relatie duurzaam te laten werken?

‘Hm, dat van ‘de wereld waarin ik mij begeef’ lijkt me nogal een vooroordeel; gescheiden wordt er van Almelo tot Zierikzee. Maar om een huwelijk langdurig te laten slagen moet je denk ik accepteren én waarderen dat partners groeien en veranderen. Richard en ik zijn allebei niet meer de mensen die we waren toen we elkaar leerden kennen, maar we hebben onze gezamenlijke veranderingen omarmd en verwelkomd, en we proberen het leven te zien als één groot avontuur.’

Tot slot, de titel van het essay luidt ‘sterrenstof’. Waarom deze titel?

‘In mijn essay schrijf ik: ‘Ieder mens is gemaakt van sterrenstof’; we zijn allemaal opgebouwd uit dezelfde universele bouwstenen. Maar waarom is dat ene ‘stofje’, dat ene kind, nu precies bij jou beland? Dat is één van de mysteriën van het leven.’

sterrenstof van Daphne Deckers

De Maand van de Spiritualiteit 2018 staat in het teken van de kunst van het opnieuw beginnen en vindt plaats van 12 januari t/m 11 februari 2018.
Het essay Sterrenstof van Daphne Deckers is voor 3,50 euro in de boekhandel te koop tijdens de Maand van de Spiritualiteit.

Foto Daphne Deckers: Yvette Kulkens

Deel dit verhaal:
Gastblogger

Geschreven door:

Thema: Blog
12 januari 2018
Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Krijg wekelijks inspiratie en praktische tips over geloof in je dagelijks leven in je mailbox.
Wij zullen je gegevens niet aan derden doorgeven.
Nieuwsbrief