Is er meer tussen hemel en aarde?

Een aantal jaren geleden bracht ik met een paar vrienden een retraiteweekend door in Lioba School voor de Vrede in Egmond. Eén van de zusters was gastenzuster, speciaal aangewezen om de gasten te verwelkomen en ons te begeleiden en te praten over hoe wij op onze unieke wijze kunnen bijdragen aan de groei van vrede.

Een pluizige paardenbloem

Aan het eind van het weekend kregen we de opdracht te schilderen over het thema “is er meer?” Bij mij kwam onmiddellijk het beeld van een pluizige paardenbloem op. Als kind plukte ik wel eens zo’n bloem en blies dan de pluisjes hard weg. Dan was het alsof het sneeuwde. Alle pluisjes gaan een andere kant op. De vruchtjes aarden ergens weer. Er groeien dan weer nieuwe paardenbloemen uit.
Ja, zo is het eigenlijk ook met je gedachten filosofeerde ik verder. Ergens worden ze door de wind aangestuurd. En de wind staat vaak symbool voor God’s Geest. Het Griekse woord voor geest “Ruach” betekent adem of wind. De wind kun je zelf niet waarnemen, maar je kan wel haar aanwezigheid opmerken door de bewegingen die de wind veroorzaakt. Ik kon de wind dan ook niet schilderen, maar wel de pluizen in de lucht.

De wind waait waarheen hij wil

“De wind waait waarheen zij wil. Je weet niet vanwaar zij komt of waar zij heen gaat.” Met deze woorden lijkt Jezus aan te geven dat de Geest bij voorkeur achter de schermen werkt. Maar er zijn zeker ook momenten dat de Geest er voor kiest om zich zo sterk te manifesteren, dat het haast tastbaar en voelbaar is. Dit alles vertelde ik aan de gastenzuster en zij vertelde me daarop een verhaal.
Ze vertelde: als kind fietste ik op mijn kleine fietsje altijd langs een huis waar ik de kriebels van kreeg. Elke keer als ik daar langs fietste kreeg ik een unheimisch gevoel. Later hoorde ik dat dat huis vroeger een slachthuis was geweest. Dat was voor mij het bewijs dat gedachten, zaadjes, of hoe je het dan ook noemt altijd ergens blijven en met ons verbonden blijven. Niets gaat verloren.
Haar verhaal is voor mij een troostrijke gedachte nu mijn beide ouders pas zijn overleden. Zij blijven altijd ergens om mij heen. Soms voelbaar door een zachte bries. Ik laat me er maar door meevoeren.
Voel jij die zachte bries van de Geest ook wel eens?

paardebloempluis

foto Suzan Veldhoen
One comment on “Is er meer tussen hemel en aarde?
  1. Avatar kleeblatt schreef:

    Heel mooi verhaal Jacqueline, en dat gevoel waar je over schrijf ken ik heel goed.Groetjes van Maria.

Deel dit verhaal:
Gastblogger

Geschreven door:

Thema: Blog
23 mei 2016
Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Krijg wekelijks inspiratie en praktische tips over geloof in je dagelijks leven in je mailbox.
Wij zullen je gegevens niet aan derden doorgeven.
Nieuwsbrief