Is scheiden een zonde voor de kerk?

Van de week kregen we bovenstaande vraag van een van onze lezers. En daar zijn we blij mee, want dit is precies wat we willen; interactie. Het antwoord op de vraag is nog niet zo gemakkelijk. We doen een poging:

Veel kerken gaan uit van het idee dat je trouwt voor de rest van je leven. En laten we wel wezen: niemand gaat scheiden voor z’n lol. Daar zit dus iets onwenselijks in, iets dat je niet gewild hebt, iets dat je ook ongelukkig maakt, ook al kan het een doorbraak zijn om juist weer gelukkig te kunnen worden.

Een breuk in je relatie met elkaar

Hoe dan ook, het is een breuk. Een breuk in je relatie met elkaar, maar ook met anderen. En de spannende vraag is: hoe ga je om met je relatie met God? Die kan ook niet ‘zomaar’ verder. Alles moet je opnieuw herijken. En dus ook erkennen dat er dingen niet goed zijn gegaan. En dat dit tot een definitieve breuk heeft geleid. Het is niet gegaan ‘zoals de bedoeling was’.

Is het zonde?

Het begrip ‘zonde’ zo je dat hiervoor wilt gebruiken is bedoeld om je erop te wijzen dat die breuk niet buiten jou om is ontstaan. Maar dan gaat het niet altijd om schuld, maar vooral om onvolmaaktheid, onbedoeld, en in zekere zin ook om iets dat je overkomt. Maar je staat er niet buiten. Het gebeurt ook met jou en dus zijn het ook jouw scherven, dankzij of ondanks wat je gedaan hebt.

Staat het zo in de bijbel?

Zowel Mozes als Jezus wijzen erop dat je niet zomaar kunt scheiden. En Jezus scherpt het extra aan, omdat Hij weet dat regeltjes altijd weer misbruikt worden om er toch gemakkelijk vanaf te komen. Scheiden doet lijden. En dat weten Jezus en God maar al te goed. Soms kan het niet anders, maar het is wel heel jammer, en in die zin: zonde.

Hoe gaan we er nu mee om?

Wij willen graag laten zien in onze thema-blogs hoe je hier vanuit je geloof in onze tijd mee om kan gaan: vooral door er goed bij stil te staan. Het is niet niks. Er is pijn, verdriet, een breuk. Geloof kan helpen om weer te helen.

3 reacties op “Is scheiden een zonde voor de kerk?
  1. Avatar Gepke Kerssen schreef:

Je kunt niet zo in het algemeen over scheiden spreken en met je oordeel, het is zonde,kwets je mensen.Soms is blijven zonde.

2. Avatar Anoniem schreef:

Als je trouwt heb je trouw beloofd. Wat is dit eigenlijk
    Ben je niet meer trouw als je wil scheiden maar bv nog wel als je dan nog voor je ex zorgt als dit nodig mocht zijn.
    Wanneer ben je niet meer trouw.
    Waarom kan een mens trouwen zonder dat je precies verteld wordt wat er allemaal in de akte staat.

3. Avatar Marij-ke schreef:

19-9- 1969 50 jaar getrouwd dat is een hele tijd. We gaan ruim 54 jaar met elkaar om in voor en tegenspoed. We kennen elkaar inmiddels door en door en zijn het lang niet altijd met elkaar eens. Maar dat geeft niet, blijf elkaar respecteren dat ben je aan elkaar verplicht zo ook van elkaar leren dat blijft altijd. We weten dat Hij ons in alles nabij is wat de toekomst ons ook brengt daar mogen we op vertrouwen.