Is Tesla een valse profetie en Elon Musk daarmee een valse profeet?

Jarenlang vond ik het geweldig: iemand die zei dat het kon, en het ook ging doen. Op grote schaal elektrische auto’s maken. Oké, ze werden erg duur en niet voor de ‘gewone man’, maar er zou een nieuw model komen dat voor meer mensen bereikbaar zou zijn, de Tesla 3. Mensen die eerder de rijders van de Toyota Prius belachelijk maakten hadden ineens het nakijken. Hier stond een stoer model van iemand die liet zien dat hij het kon. Of althans, dat zei hij. Langzaam aan kantelt mijn beeld van Tesla en vraag ik me af: was het geen valse profetie? En Elon Musk daarmee geen valse profeet?

Is het waar?

Nu zet ik met een valse profetie sterk aan, maar ik bedoel daarmee wat de bijbel in essentie ermee bedoelt: is het waar? Of is het te mooi om waar te zijn? In zijn bijbelboek zegt Jeremia tegen Chananja: “Luister goed, Chananja! Jij bent niet door de HEER gezonden. Je hebt bij het volk valse hoop gewekt.” (28:15) Was het valse hoop? Het leek en lijkt toch allemaal zo realistisch. Langzaam aan zien we inderdaad meerdere modellen geproduceerd worden en rijden. Het zit alleen wat tegen.

Toch blijft het geloof

En daar zit de angel wat mij betreft: het zit inderdaad wat erg tegen. Jarenlang al steken investeerders miljarden in Tesla, terwijl het bedrijf nooit winst maakte. En er komen wat positievere cijfers over de productie, maar echt zijn beloften waarmaken deed hij tot nog toe niet. Het blijft zwoegen. Maar mensen blijven erin geloven.

Het was wel een mooie droom

Ik klinkt nu als een zure Tesla-criticus, terwijl ik eigenlijk een bewonderaar ben, en misschien binnenkort: was. Wauw, iemand die leeft volgens het motto: “Iedereen dacht dat het niet kon, totdat er iemand kwam die dat niet wist.” Maar langzaam maar zeker voel ik me een teleurgestelde gelovige, en vraag ik me af: is het allemaal wel waar?

Kritisch signaal

De capriolen die hij uithaalt op twitter maakten me kritischer dan de cijfers die hij elk kwartaal laat zien: Musk wilde Tesla van de beurs halen. Hij verklaarde “dat hij zich meer wil richten op de langere termijn van het bedrijf. Hij wil niet opgejaagd worden door de verplichting ieder kwartaal de bedrijfsresultaten te publiceren en vindt het ook onwenselijk dat de aandelenprijs van Tesla zijn werknemers, die aandeelhouder zijn, afleidt.” Als je zo met je gelovigen omgaat die positief blijven, zelfs als je nog steeds tegenvallende cijfers laat zien, dan denk ik haast aan Amerikaanse televisiedominees, die enorme donaties vragen voor hun eigen welvaart.

Blijven nadenken ook bij visioenen

Volgens mij zijn de waarschuwingen tegen valse profetieën in de bijbel vooral bedoeld om kritisch te blijven kijken naar waar we in geloven. We moeten ruimte blijven durven geven aan visionairs die perspectieven zien die wij niet voor mogelijk houden. En ze tijd geven. Dat vraagt investeringen. Soms lukt dat, soms ook niet. Maar soms blijkt een idee gewoon te mooi om waar te zijn, en geldt de Marktplaats-wijsheid: “Als iets te mooi lijkt om waar te zijn dan is dat vaak ook zo.” We moeten altijd zelf blijven nadenken.

Of blijkt het toch waar?

Ik ben wat kritischer geworden richting Elon Musk en Tesla, en ergens hoop ik dat ik ongelijk krijg en dat het toch waar lijkt te zijn. Maar ik wil niet blind zijn voor kritische signalen of er met open ogen in tuinen.

Heb jij wel eens ergens in geloofd dat te mooi bleek om waar te zijn? Had je achteraf beter kunnen weten? Of was je op tijd en wat triggerde jou toen?

Deel dit verhaal:
Otto Grevink

Geschreven door:

Thema: Blog
7 september 2018
Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Krijg wekelijks inspiratie en praktische tips over geloof in je dagelijks leven in je mailbox.
Wij zullen je gegevens niet aan derden doorgeven.
Nieuwsbrief