Ja ja, nee nee

De laatste tijd probeer ik eens vaker ‘Ja’ te zeggen op dingen waar ik normaal ‘Nee’ tegen zou zeggen (en andersom). Voorbeeldje: in mijn kerk hebben ze me gevraagd of ik rond kerst een keer een herder wil spelen voor de kinderen. Mijn gevoel zegt dan: ‘No way!’ Want ik voel de zenuwen al opkomen en ik zie me al voor aap staan met een gordijn aan en een bezemsteel in mijn hand. Aan de andere kant denk ik: ‘Nou, en?’ Je moet af en toe, denk ik, ook eens iets doen wat je oncomfortabel maakt. Dat je je weer eens laat verrassen door een andere ervaring.

Liever in de luwte

Maar moeilijk vind ik dat wel. Want ik blijf liever in de luwte. En als ik dan ‘Ja’ zeg, komt het er een beetje weifelend uit: Kweenie, Moet ik nog eens over nadenken of Misschien. Ja, met ‘misschien’ kom je nergens. Je draait misschien een beetje rond, maar echt vooruit kom je er niet mee. Dat kom je wel met een volmondig ‘Ja’ of een volmondig ‘Nee’. Maar dat moet je wel leren.

Staan voor je keuzes

Ik probeer dat door de zaken eens om te draaien. Het lukt niet altijd – soms klinkt het toch meer als ‘misschien’ – maar ik leer in ieder geval te staan voor mijn keuzes. Jezus zegt ook zoiets. Op een zeker moment spreekt hij zijn leerlingen en een hele grote groep mensen toe. In de Bijbel staat dir moment bekend als de Bergrede, oftewel een ‘Preek op een berg’. Dit is wat hij op een gegeven moment zegt:

“Laat jullie ja ja zijn, en jullie nee nee; wat je daaraan toevoegt komt voort uit het kwaad.” (Mathheüs 5:37)

 ‘Kies nu eens écht!’

Duidelijk toch? Misschien wel een beetje té duidelijk. ‘Laat je ja ja zijn en je nee nee’, dat trek ik nog wel. Maar het tweede deel van die zin? Ik denk dat Jezus hier met opzet overdrijft om zijn punt te maken. ‘Kies nu eens écht!’, lijkt hij te zeggen. Niet ‘Ja, maar’ of ‘Nee, maar’, maar ‘Ja!’ of ‘Nee!’.

Kies met overtuiging en van harte.

Dat wil niet zeggen dat je maar in een softe jaknikker of een strenge zuurpruim moet veranderen, maar wel: kies. Kies met overtuiging en van harte. Persoonlijk ga ik daar mijn best voor doen. Let maar eens op. Ik kies er nu voor om te stoppen met schrijven. Punt!

 

One comment on “Ja ja, nee nee
  1. Avatar Willy van Kampen schreef:

    Bram, je staat daar niet voor aap maar als herder,de baard heb je al dat kan dus niet misgaan.:-) Moest gelijk aan woorden uit een van de zendbrieven denken. :” Omdat gij nog lauw of koud zijt.” Je blijft vaak er tussenin. Direct en duidelijk maakt soms bang. En als ik eerlijk ben zeg je ook wel ja omdat je graag wilt dat mensen je aardig vinden. Blog stemt tot nadenken, dank je.

Deel dit verhaal:
Gastblogger

Geschreven door:

Thema: Blog
9 december 2013
Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Krijg wekelijks inspiratie en praktische tips over geloof in je dagelijks leven in je mailbox.
Wij zullen je gegevens niet aan derden doorgeven.
Nieuwsbrief