MENUMENU

Je begrijpt het niet!

‘Je begrijpt het niet! … En ik eigenlijk ook niet.’

Mijn zoon riep dit laatst uit, in volle frustratie. Het was vrijdagmiddag en hij vroeg wanneer Wie is de mol? weer op tv kwam. Toen ik vertelde dat dit zaterdagavond zou zijn, merkte hij blij op dat hij dat dan morgenochtend kon terugkijken. Ik legde uit dat het pas ’s avonds op tv kwam en het terugkijken dus pas daarna kon. Hij bleef erbij dat hij het in de ochtend ging ‘terugkijken’. Toen ik voor de derde keer uitlegde dat dit niet kon, riep hij het uit: ‘Je begrijpt het niet!’ en toen zachtjes zuchtend: ‘en ik eigenlijk ook niet.’ Wat een frustratie! Hij voelde zichzelf onbegrepen, maar begreep het eigenlijk zelf ook niet. Hij wilde iets, maar dat kon niet, terwijl hij dat zo graag wou.

Frustratie

Ik moest er toen ontzettend om lachen, wat me niet in dank afgenomen werd natuurlijk. Maar ik vond zijn frustratie ergens ook wel herkenbaar. Ik moest later eerlijk aan mezelf toegeven dat, hoe grappig zijn uitspraak ook was op dat moment, hij wel een kern van waarheid had geraakt. Soms kan ik me ook zo ontzettend onbegrepen voelen. Dan wil ik iets heel graag en het lukt niet, het gebeurt niet, iemand anders krijgt de kans die ik wilde hebben. En dan probeer ik te overleggen met God, te bidden, en dan heb ik dat gevoel soms ook, dat God mij maar niet begrijpt, omdat ik niet krijg wat ik zo graag wou.

Maar dat betekent niet dat God mij niet begreep…

Als ik dan later terugkijk, blijkt soms dat ik het zelf niet begrepen had. Er kwam iets beters op mijn pad, die leuke functie bleek ook in de weekenden te zijn, voor dat uitje met vriendinnen had ik eigenlijk ook geen tijd gehad deze week. En dan kan ik het weer loslaten. En soms begrijp ik achteraf nog steeds niet waarom iets gebeurde of juist niet gebeurde. Maar dat betekent niet dat God mij niet begreep. Hij weet precies hoe ik in elkaar zit en wat er belangrijk voor mij is. Maar hij kijkt wel naar het grote geheel, wat belangrijk is voor mij, past als een puzzelstukje in wat belangrijk is voor andere mensen om mij heen en verder af. En zo, als ik me weer eens onbegrepen voel (en het zelf eigenlijk ook niet begrijp), mag ik erop vertrouwen dat God me echt wel begrijpt en het beste met me voor heeft.  

Deel dit verhaal:
Geesje Jaakke-den Toonder

Geschreven door:

Thema: Blog
29 januari 2018
Kaarsjes:
 •  

  De zoon van m'n vriendin die weer terecht is

  God zij dank, hij is terecht!
 •  

  M'n vriendin en haar gezin

  Haar 17-jarige zoon is sinds 12 februari vermist. God, maak dat hij snel een teken van leven geeft. Maak dat hij geen verkeerde mensen tegenkomt en zelf geen verkeerde keuzes maakt. Wees met hem en bescherm hem alstublieft. En wees met zijn ouders en broer en alle anderen die zich zorgen maken.
 •  

  Mijn dochter

  Mijn dochter is zich gaan verdiepen in de Koran. Ze heeft een Marokkaanse vriend. Niet hij zet haar daar toe aan, maar zelf wil ze de mogelijkheden ontdekken. Ze heeft de hele Koran al doorgelezen en is nu aan de Bijbel begonnen. Ik kan het alleen maar toejuichen. Voor ons gezin zal het nog wel eens lastig zijn, maar ik begrijp haar en geniet van onze gesprekken. Ik wil voor ons gezin bidden.
Bekijk meer kaarsjes
Steek zelf een kaarsje aan
Kaars