Je draagt het niet alleen

Ooit voor één brood en één melk naar de supermarkt gelopen en er bij het afrekenen achter gekomen dat je een overvolle boodschappentas mee naar huis moet zeulen? Zo’n tas die maakt dat je naar de zijkant helt, eentje die groeven in je handen trekt en veel te zwaar is om mee te torsen?

Voetsporen

Wat een verschil maakt het als iemand naast je komt lopen en één hengsel vastpakt. Met z’n tweeën voelt deze zware last een stuk lichter. Jezus is zo’n lastdrager. Zo’n persoon die naast je komt lopen en een handvat van je overneemt. Er is een bekend gedicht over de relatie tussen God en de mens. Samen loop je over het strand en op een bepaald moment is er slechts één paar voetsporen te zien. ‘In de moeilijke tijden heb ik je gedragen,’ is wat God in het gedicht zegt.

Een groep

dragen

Kaasmarkt Alkmaar.

Maar het gaat nog veel verder dan dat. God is er inderdaad om je te dragen, maar hij heeft ons ook aan elkaar gegeven om elkaars lasten te dragen. “Help elkaar altijd,” staat in het bijbelboek Galaten 6:2. Sommige mensen lijken te worden geboren zonder zorgen, alles lijkt hen voor de wind te gaan. En toch hebben zij ook lasten te dragen. Niet van henzelf, maar van anderen die lijden. God heeft nooit bedoeld dat je relatie of vriendschap met Hem puur individueel is. We zijn bedoeld om in een groep, een gemeenschap te leven. In de Bijbel in Gewone taal staat het prachtig omschreven, in dit voorbeeld worden alle gelovigen bij elkaar vergeleken met delen van een lichaam. “Als één deel van het lichaam pijn heeft, voelen alle andere delen die pijn ook. En als één deel van het lichaam extra goed verzorgd wordt, genieten alle andere delen daar ook van,” (1 Korintiërs 12: 26).

Rijker leven

Die boodschappentas kun je samen dragen. Als er eentje lijdt, dan lijdt de ander mee. Verdriet, verlies, rouw en dood is eng, en helemaal als je daar nog niet bekend mee bent. Het is verleidelijk om ervan weg te lopen. Want wat moet je tegen iemand zeggen die met deze dingen worstelt?

En toch. Als we elkaar door mooie tijden heen helpen en ook bereid zijn om de diepte van het lijden met de ander mee te dragen, vaak door er alleen maar te zijn, zal het leven met elkaar rijker worden. Het leven en sterven doe je samen als groep, als kerk, als vrienden. Je zou er in feite nooit alleen voor moeten staan, al is de werkelijkheid vaak anders. Dit vereist ook kwetsbaarheid. Uit je schulp kruipen en om hulp durven vragen, hoe moeilijk dat ook is. Als je geen familie of vrienden hebt, hopen we dat je bij een instantie kunt aankloppen en ook dat je wel vrienden gaat krijgen. Niet eigenwijs doorlopen en zeggen dat alles ok is, maar die ander de kans geven die last mee te dragen.

Dit liedje van Matthijn Buwalda gaat over lasten dragen.

Bij de foto van Wikicommons: Kaasdragers hebben hun beroep gemaakt van lasten dragen. Meestal worden rond de acht kazen per berrie (draagbaar) aangevoerd, dit weegt samen rond 160 kilo, door twee kaasdragers.