Je geluk ligt heel dicht bij je kwetsbaarheid

Als ik je zou vragen wanneer je gelukkig bent of zou zijn, dan denk ik dat ik iets hoor als: wanneer ik even niet hoef te werken, of wanneer het werken zonder gedoe gaat, of wanneer het niet regent en de zon schijnt, wanneer ik niet meer alleen zou zijn enz. Geluk verbinden we vaak aan iets dat er niet meer is. Mijn vraag is dan: worden we dan ooit echt gelukkig?

Half vol of half leeg

Er is altijd wel wat. En sommige mensen zijn er ook heel goed in om dat te vinden. Hun glas is half leeg. Maar ook voor mensen voor wie het glas half vol is, is het glas maar voor de helft gevuld. Er zijn altijd wel dingen die niet lekker gaan, of die gewoon moeten gebeuren. In veel van die dingen voelen we ons kwetsbaar. Of het nu gaat om een baan die op de tocht staat, je gezondheid, je broze relatie met je partner, je familie of je vrienden; het leven is altijd wel ergens breekbaar. Kun je dan wel geluk vinden in dit leven?

Hemels geluk

Jezus spreekt vaak over Gods nieuwe wereld, zo omschrijft de Bijbel in Gewone Taal het. Het Koninkrijk van de hemel, zo wordt het genoemd in oudere vertalingen. Heeft het echte geluk niet iets hemels? En daarmee niet iets dat niet van deze wereld is? En dat niet ín deze wereld te vinden is? ‘Stil maar, wacht maar, alles wordt nieuw’ zongen we vroeger als kinderen. Alsjeblieft niet zeg! In de bijbel vind ik tal van aanwijzingen dat Gods nieuwe wereld, of Gods Koninkrijk van de hemel zo je wilt, ook in ons dagelijks leven te vinden is. Alleen, wel in al zijn kwetsbaarheid.

Echte geluk

Jezus heeft ooit mooi gesproken in de Bergrede over het echte geluk. Wat daarin opvalt is dat het echte geluk voor mensen is die heel kwetsbaar zijn: voor mensen die weten dat ze God nodig hebben, voor mensen die verdriet hebben, voor mensen die vriendelijk zijn (hoe kwetsbaar is dat?!), voor mensen die doen wat God wil (verdedig dat maar eens!), voor mensen die goed zijn voor anderen, voor mensen die eerlijk zijn, voor mensen die vrede sluiten, voor mensen die lijden omdat ze doen wat God wil, voor mensen die uitgescholden worden en gevangen gezet omdat ze bij Jezus horen… Voor hèn is het echte geluk. Snap jij dat?

Kwetsbaarheid

Wat ik ervan snap is dat geluk veel dichter bij onze kwetsbaarheid zit dan we denken. Dat het dus ook veel bereikbaarder is dan we denken. We hoeven onze dagelijkse moeite en ellende niet te ontvluchten om het geluk te vinden. Ons geluk vinden we door onze dagelijkse moeite en ellende heen. In de nood leer je je vrienden kennen, brutalen hebben de halve wereld, maar vriendelijke mensen de hele enz.: zo vind je het geluk in al je kwetsbaarheid.

Hemel en aarde

Het Koninkrijk van de hemel (Gods nieuwe wereld) vind je niet ver weg. Jezus laat zien dat hemel en aarde elkaar kunnen raken, juist in kwetsbaarheid, en dat je daar je geluk kunt vinden.

Heb jij wel eens ervaren hoe je in je kwetsbaarheid geluk vond?

Deel dit verhaal:
Otto Grevink

Geschreven door:

Thema: Blog
9 oktober 2018
Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Krijg wekelijks inspiratie en praktische tips over geloof in je dagelijks leven in je mailbox.
Wij zullen je gegevens niet aan derden doorgeven.
Nieuwsbrief