Je kinderen en de boze buitenwereld

Mijn schoonfamilie zit nogal in de evangelische hoek. Daar doen ze dus ook veel met Geestesgaven, zoals de gave van onderscheid. En zowaar: een familielid voelt in de keuken al aan wanneer haar kinderen iets op televisie zien wat gevaarlijk voor hen kan zijn. Iets duivels, iets kwaadaardigs: noem het wat je wil. Hup, uit dat ding! Of in ieder geval op een andere zender. Ikzelf heb dat niet. Sterker nog: ik laat mijn zoon van zeven vrolijk videogames spelen voor 16 jaar en ouder en ja: daarin wordt nog weleens iemand in elkaar gehengst. Op z’n minst.

Vanuit de evangelische hoek krijg ik nogal eens het idee dat er achter iedere afstandsbediening of boekenkast een duivel klaar staat om de tere kinderziel genadeloos op te slokken. Harry Potter-boeken? Van de duivel! De Smurfen? Het kwaad zelf! ‘Kwaadaardige’ muziek zoals The Prodigy, (de zanger overleed deze week), Black Sabbath of zelfs The Rolling Stones en de Beatles? Regelrecht uit de kont van Lucifer! Enkele jaren geleden verscheen op het onvolprezen Refoweb.nl een artikel waarin de zelfs de Donald Duck werd afgeraden omdat oom Donald er in de strips een oneerbare en ongezonde samenlevingsvorm op na houdt met zijn drie neefjes. De gruwel!

Gevoel

Ik probeer altijd een beetje op mijn gevoel af te gaan. Ook ikzelf werd vroeger opgefokt als ik twee uur lang op mijn spelcomputer tegenstanders in elkaar aan het rammen was. Kortgezegd: ik werd er in de dagelijkse omgang geen leuker persoon van. Maar de duivel als een zuigende kracht in series, films of websites? Is dat niet wat teveel eer? Dan leef je uit angst, niet uit geloof of vertrouwen.

Wat vind jij?

Waar eindigt de naïviteit en begint de neurose? Wat krijgen je kinderen via internet en televisie allemaal te verstouwen en moet je ze daarvoor beschermen? En hoe reëel is dat? Ik ben er nog niet over uit. Jij?

2 comments on “Je kinderen en de boze buitenwereld
 1. Avatar Bets schreef:

  Mijn verbazing over zo weinig overgave en vertrouwen (zoveel bijbelkennis)
  Ben blij met je ergenis Sjoerd, niet uit een evangelische hoek, maar katholiek.
  Latijn beelden kunst en cultuur, schoonheid creatief maar door God geliefd.

 2. Avatar Sipke Huizinga schreef:

  Jammer dat mensen in allerlei onschuldige zaken het kwaad zien. Naar mijn idee zit het kwaad alleen in onszelf, namelijk ons egoïsme. Omdat wij onszelf het belangrijkst vinden, gaan veel dingen mis.
  Al het andere is onbelangrijk.

Deel dit verhaal:
Sjoerd Muller

Geschreven door:

Thema: Blog
5 maart 2019
Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Krijg wekelijks inspiratie en praktische tips over geloof in je dagelijks leven in je mailbox.
Wij zullen je gegevens niet aan derden doorgeven.
Nieuwsbrief