Je privacy op straat

Volg jij het ook? Het televisieprogramma Hunted? Ik kijk al een aantal weken mee met de kandidaten die uit handen proberen te blijven van de ‘hunters’ van de geheime dienst.

Erg realistisch vind ik het programma niet, maar dit sociale experiment laat wel goed zien dat privacy maar relatief is. De kandidaten – vier duo’s en vier individuen – proberen 21 dagen lang onder de radar te blijven, terwijl een team met daarin allerlei experts hen probeert op te sporen. Een keertje bellen? Je locatie is bekend. Even pinnen? Je gezicht wordt gefilmd. Weer terug de auto in? Je bent onderweg langs minstens vier camera’s gelopen. O ja, je kenteken is ook gelijk vastgelegd.

Niets te verbergen

Nu denk ik meestal dat ik toch niet zoveel te verbergen heb. Maar toen ik laatst ook nog de documentaire ‘Addicted to my Phone’ (‘Verslaafd aan mijn smartphone’) keek, werd het toch ook mij wel een beetje te gortig. Bij het installeren van een app op je telefoon moet je de app vaak toegang geven tot bijna alle onderdelen van je telefoon, tot je camera en je microfoon aan toe. Meestal gebeurt daar niet zoveel mee (dat houd ik mezelf tenminste voor), maar de documentaire liet zien wat er wel kan gebeuren. Eigenlijk is het bizar dat ik een bedrijf toestemming geef om mee te kijken en te luisteren met mijn dagelijks leven, mocht men daar behoefte aan hebben.

Vermomming

En nu? Heb ik nu de bezem gehaald door mijn telefoon, mijn account op Facebook verwijderd en mezelf in een vermomming gehesen? Nee (al lijkt dat laatste me wel een keer leuk om te doen!). Eigenlijk verandert die nieuwe kennis helemaal niets aan de manier waarop ik mijn leven leef.

Dat geldt vaak ook voor andere nieuwe inzichten: een wijze opmerking van een (groot)ouder, een tip van een vriend of vriendin, een inspirerende boodschap in de kerk of een blog op MijnKerk… Mooi, maar wat doen we er nu helemaal mee?

Gewoontedieren

Mensen zijn gewoontedieren die vaak maar moeilijk veranderen. Toch kan het je leven verrijken als je durft af te wijken van je vaste stramien. Of dat nu betekent dat je je smartphone in de sloot gooit, dat je voortaan alleen nog maar met gekke hoedjes op de deur uit gaat of dat je nu echt gaat stoppen met roddelen. Verander ‘eigenlijk zou ik eens moeten beginnen…’ in ‘vanaf nu doe ik…’. Dan kunnen er verrassende dingen gebeuren!

Ik denk dat ik begin met Facebook van mijn telefoon te verbannen. Dat is alvast één app minder die mijn doen en laten dag en nacht bijhoudt. Bovendien scheelt het me per dag behoorlijk wat doelloos gescroll door berichten waar ik eigenlijk helemaal niet op zit te wachten.

Wat is voor jou een gewoonte die je graag nu eens écht wilt veranderen?

Afbeelding: Kate ter Haar

Dit was mijn laatste blog voor MijnKerk.nl. Ik heb met veel plezier elke maand meegeschreven aan deze mooie website, deze kerk met al haar bijzondere leden. Maar ook hiervoor geldt dat het soms goed is iets te veranderen, om keuzes te maken – er zitten uiteindelijk maar 24 uren in een dag. Daarom zeg ik MijnKerk gedag als blogger. Ik blijf schrijven, en natuurlijk zou ik het geweldig vinden om met jullie verbonden te blijven. Je kunt me volgen door mijn pagina te liken op Facebook, dan blijf je vanzelf op de hoogte van de blogs die ik schrijf op mijn website (liannepost.nl).

Een reactie op “Je privacy op straat
  1. marina schreef:

jammer, ik vond jouw blogs één van de meest aansprekenden voor mij maar een facebooker ben ik niet en zal ik denk ik ook niet worden.Ik heb er niet echt iets mee..Ik denk dat ik eigenlijk ook best wat minder tijd aan de computer zou willen besteden, maar gelukkig ben ik toch wel meer buiten en in beweging dan achter het scherm. En je steekt echt ook weer heel wat op van de computer, tis ook maar net wat je er mee doet natuurlijk, ik ben nogal leergierig..
    Fijne tijd verder en plezier met je sportieve activiteiten!
    Nog nav je vorige blog, ik had het schilderij nog gezocht in de kringloop, maar…het was weg dus ik denk dat iemand anders het ook mooi vond..