Je relatie leuk houden op vakantie in 6 stappen

Eindelijk vakantie. Vrijheid! Maar dan zit je ineens op elkaars lip. Hoe zorg je ervoor dat die vakantie samen met je partner echt gezellig wordt en jullie niet ontaarden in een ordinaire ruzie of een ongezellige stilte?

Oooh, die zomervakantie…. Je kijkt er maanden naar uit en als de laatste werkdingen zijn afgeraffeld, de werkmail op automatische reply staat en alle spullen zijn ingepakt, kun je eindelijk samen met je gezin genieten van de vrijheid. Van de heerlijke afwezigheid van schoolouderappjes, sportclubjes, een baas die in je nek hijgt en collega’s die steeds willen vertellen over hoe hun weekend was.

Maar, dan zit je ineens samen. Omgeven door een tentzeil of de kartonnen muurtjes van een appartement. Avond aan avond samen. De he-le dag kijk je tegen elkaar aan. Heerlijk natuurlijk als je net verliefd bent, of een bijna volmaakt huwelijk hebt, maar voor de meeste mensen is het op z’n zachtst gezegd even wennen. Hoe houd je het op vakantie gezellig?

Stap 1. Laat elkaar gaan

Huh? Je bent toch samen op vakantie? We gaan deze dagen toch álles samen doen? Ja, dat kan voor sommige mensen echt werken, maar de overgang van elkaar alleen in de avonden en in de weekenden zien naar 24 per dag in elkaars aanwezigheid doorbrengen is voor sommigen te intens. Dus geef elkaar de ruimte.  Gun elkaar die tijd om tot jezelf te komen. Zorg ook dat je op vakantie dingen doet waar je energie van krijgt. Kijk of er een sportbaan is, ga ’s ochtends vroeg lekker in je eentje even joggen of wandelen, als je daar behoefte aan hebt. Als jij lekker in je vel zit, heeft dit meteen een positieve invloed op je wederhelft. (PS: Zijn er kinderen in het spel, neem deze tip dan nog meer ter harte. Op adem komen is in de tropenjaren heel heilzaam (en broodnodig) voor jullie relatie.)

Stap 2. Ga uitgerust weg

Dit is een open deur voor velen, alleen maar weinig mensen brengen deze tip in de praktijk. Sommige werken voor de vakantie extra hard om achterstallig werk af te krijgen. Van heel veel naar niets geeft afkickverschijnselen en wie is daar het slachtoffer van? Juist ja. Dus probeer de weken voordat je op vakantie gaat zoveel mogelijk werk af te krijgen en over te dragen. Laat het niet op die laatste dagen aankomen. Ga op tijd naar bed en begin de week voordat je op vakantie gaat al met inpakken en maak een inpak-en boodschappenlijst. Zo heb je het in gevoel in control te zijn en daar worden de meeste mensen rustig en relaxt van.

Stap 3. Bespreek je verwachtingen (en evalueer desnoods de vorige vakantie)

Wat was er vorige keer zo leuk, wat kan beter? Werd je blij of juist chagrijnig van dagenlang nietsdoen? Of ben je zoveel op pad geweest dat je gejaagd thuiskwam? Miste je andere mensen om je heen of vond je het juist te druk? Bespreek waar jullie allebei behoefte aan hebben en wat voor jullie werkt. Komen jullie in de vakantie moeilijk op gang? Kijk alvast wat er te doen is en maak eventueel een lijstje.

Stap 4. Ga er op tijd uit

Uitslapen klinkt heerlijk – en misschien is het die eerste dagen best lekker, maar verder worden de meeste mensen er vaak chagrijnig van; dat komt omdat je uit je bioritme raakt. Je zult zien dat je van een beetje regelmaat een actievere en leukere vakantie krijgt.

Stap 5. Probeer niet te klagen

Op vakantie is alles anders. Misschien is de accommodatie niet wat je ervan hebt verwacht. Verleidelijk is om dan in de klaagmodus te stappen, maar daar wordt het niet gezelliger van én je steekt de rest van je gezin aan. Probeer je aandacht bewust op de leuke dingen te richten. En dein een beetje mee. Heb je slecht weer, ga dan veel leuke uitstapjes maken en blijf niet hangen in de maar-ik-wilde-deze-vakantie-op-strand-liggen modus. Stel je verwachtingen steeds bij. Soms komen de leukste dingen op je pad als het even niet gaat zoals jij wilt. Maar dan moet je wel stoppen met klagen.

Stap 6. Spreek met anderen af

Ben je na een paar dagen ook uitgepraat? Dit is niet gek, hoor. En het zegt niets over de kwaliteit van je huwelijk. Lang niet iedereen zou het op een onbewoond eiland enkel met partner uithouden; we zijn nou eenmaal gemaakt om in een gemeenschap te leven en niet als (gezins)eilandjes. Een borrelavondje met anderen kan nét weer even nieuwe gezelligheid én andere gespreksstof geven.

Bekijk ook de video: Hoe zorg je ervoor dat je elkaar niet de tent uitvecht

 

Deel dit verhaal:
Gastblogger

Geschreven door:

Thema: Blog
6 augustus 2018
Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Krijg wekelijks inspiratie en praktische tips over geloof in je dagelijks leven in je mailbox.
Wij zullen je gegevens niet aan derden doorgeven.
Nieuwsbrief