Jezus in Enschede

Ik zag hem in Rotterdam, dit jaar komt hij in Enschede. Ik heb er zin in!

En ik vind het ook een beetje spannend. ‘The Passion’: de laatste uren van Jezus’ leven opgevoerd door Nederlandse artiesten die Nederlandstalige popnummers zingen. Ik ben benieuwd welke liedjes er gezongen worden en hoeveel mensen er gaan kijken. Mijn Goede Vrijdag begint de laatste jaren met een blik op de kijkcijfers van de vorige dag: zijn het er weer meer? Heel graag.

Voor iedereen

Voor mijn gevoel overstijgt de Passion niet alleen kerkgrenzen, maar zelfs geloofsgrenzen. Vreemd is dat, want het gaat nergens anders over dan over Jezus en zijn weg naar het kruis. Maar toch is er dat gevoel. Jezus wordt neergezet als een verbinder bij uitstek. Het goede nieuws van zijn leven is er voor iedereen. Hij is er voor iedereen.
Dat zie je ook terug in de keuze van de hoofdrolspelers. Jimmy de Groot, zoon van Boudewijn, niet gelovig en zeker niet kerkelijk, speelt dit jaar de rol van Jezus. Mooi vind ik dat. Want ik ben er zeker van dat de setting van de Passion ervoor zorgt dat ook mensen die helemaal niets hebben met Jezus, door de Passion regelmatig met andere ogen naar Hem gaan kijken. Ze ontdekken dat die Jezus echt iets nieuws in gang heeft gezet. Iets kostbaars, iets blijvend. Voor hen, voor iedereen.

‘Afscheid nemen bestaat niet’

En wonder boven wonder wordt dat ook zichtbaar en voelbaar in de liederen die worden gezongen. Ik noem er één. Het was de afsluiter in 2012: ‘Afscheid nemen bestaat niet’. Danny de Munck zong als de verrezen Jezus vanaf de Zwaan in Rotterdam:

Afscheid nemen bestaat niet
Ik ga wel weg maar verlaat je niet
Zie, wat onzichtbaar is
Wat je gelooft is waar
Open je ogen maar
En, dan zal ik bij je zijn
Alles wat jij moet doen
Is mij op m’n woord geloven
Zoek me in alles dan kom je me tegen
Fluister mijn naam,
En ik kom eraan…

(Op Youtube zijn alle liederen van de afgelopen vier jaar terug te vinden.)

Afbeelding: Danny de Munk als Jezus in ‘The Passion’ Rotterdam (foto: Wouter Engler)