Jezus uit de kribbe

Zinnen die je niet gedacht had ooit te zeggen 
Op facebook heb ik ze vaker voorbij zien komen, onder het mom van: een zin die je nooit gedacht had te gaan zeggen. Gekke zinnen die je zegt tegen je kinderen, omdat je kinderen dingen doen die je niet had verwacht ooit mee te maken.  

Ik had er al een aantal gezien en ook zelf gedeeld en vanmiddag had ik er weer zo eentje. Samen met (of misschien ondanks) de kids de kerststal neergezet in huis en dan ineens rent zoonlief met een schuldig gezicht de gang op. Kleinste zoon zet het op een schreeuwen. Waarop ik de prachtige zin roep: ‘M., Leg nu Jezus terug in de kribbe!’

Jezus in het kribbetje

Toen ik hem uitsprak bedacht ik me al dat het een wonderlijke zin was. Hij had overigens effect, Jezus lag zo weer terug in zijn strooien bedje. Maar de zin bleef wel hangen. Want is dat niet wat we allemaal doen tijdens Kerst, Jezus terug in zijn kribbetje leggen? Ach, dat schattige baby’tje dat geboren werd, engelen en houtvuurtjes en herders met zachte schaapjes. En drie mysterieuze koningen op kamelen. De os, de ezel, een stalletje naar Hollands model en het hele rataplan.

 

Niks warm, wollig en gezellig

Maar wat nou, wat nou als we Jezus deze Kerst eens niet in zijn kribbetje leggen, in de warme, wollige gezelligheid. Als we hem nu eens zien als de man die zieken genas, die op bezoek ging bij de verstotenen, die zelf geen plek vond om zijn hoofd neer te leggen, die liefdevol omging met het zogenaamde uitschot van zijn tijd.  Als we hèm nu eens centraal zetten deze Kerst? Als we eens met zìjn ogen om ons heen gaan kijken: naar hen die alleen zijn, naar hen die in de problemen zitten, naar hen die het allemaal niet warm en wollig en gezellig voor elkaar hebben. De vluchtelingen, de eenzamen, de weduwen en wezen. Misschien wel een stuk Bijbelser dan ons kerststalletje…

 

Hoe dan? 

Stichting Vluchteling geeft voor €5,- een droge warme deken aan een vluchteling. De Voedselbank, Artsen Zonder Grenzen, Tear…allemaal organisaties die met hun voeten in de blubber durven te staan voor anderen, zoals Jezus deed.

Deel dit verhaal:
Geesje Jaakke-den Toonder

Geschreven door:

Thema: Blog
7 december 2016
Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Krijg wekelijks inspiratie en praktische tips over geloof in je dagelijks leven in je mailbox.
Wij zullen je gegevens niet aan derden doorgeven.
Nieuwsbrief