Anoniem

De minister presenteerde een plan. Een plan om ‘jihadisten’ het leven zo moeilijk mogelijk te maken.

Gezien de ontwikkelingen en de daden van IS niet eens zo’n gekke gedachte. Toch bekroop mij een ‘unheimisch’ gevoel, want zoals bij elk plan tegen zaken waar we tegenwoordig bang van worden, wordt er een anonieme tiplijn opgetuigd. Op dat moment gaat het jeuken.

‘Op de stenen staan de namen’

In mijn straat, een oude straat in Rotterdam – West, liggen sinds dit voorjaar ‘struikelstenen’. Kleine goudkleurige steentjes. Ze liggen voor de huizen waar zij, die werden afgevoerd en vermoord, ooit woonden. Op de stenen staan namen. Er staat ook op waar en wanneer ze zijn vermoord. Sobibor, Auschwitz, Bergen-Belsen. 1943. Met de stenen hebben anonieme slachtoffers van een genocide een naam gekregen. Hun naam herkregen.

Die vraag

Laatst zat ik te denken hoe ik over een paar jaar mijn zoon ga uitleggen waarom er namen op die steentjes voor ons huis staan. Het zijn geen fijne zaken om uit te leggen aan je kind. Liever leer je ze waarom bladeren in de herfst van kleur veranderen. Toch zal hij die vraag op een dag aan mij stellen. ‘Papa, wie is Fransje Valk?’

‘Meldlijn tegen jihadisten’

Ik dacht daaraan toen ik afgelopen week minister Opstelten, ooit de burgemeester van mijn stad, vol ‘daadkracht’ het plan voor een anonieme meldlijn tegen jihadisten zag presenteren. Ik begrijp de angst en de noodzaak tot optreden, maar het klinkt zo stoer allemaal. En tegelijkertijd zo laf. ‘Ik zeg niet wie ik ben, maar hij daar, met die naam, op dat adres, die moet je hebben.’ Het leidt alleen maar tot meer gruwelijkheid.

Durven we nog met naam en toenaam te staan voor onze idealen, voor ons geloof, voor het recht van hen met wie we leven?

3 comments on “Anoniem
 1. Avatar Johan schreef:

  Natuurlijk zou het mooi zijn als we met naam en toenaam zouden staan voor onze idealen, dat ben ik volledig eens met de schrijver van dit stukje. Wat ik echter niet begrijp is de vergelijking waar de schrijver mee op de proppen komt. Vergelijkt hij nou werkelijk het verraden van onschuldige mensen in de tweede wereldoorlog, die vervolgens gedeporteerd werden naar concentratiekampen en waarvan miljoenen mensen gedood zijn puur omdat ze van Joodse afkomst waren met het anoniem aangegeven van geradicaliseerde moslims die willens en wetens willen vechten voor de Islamitische Staat? Al vanaf het begin van de oorlog in Syrië horen we berichten en zien we video’s van geradicaliseerde moslims uit het westen die hun hand er niet voor omdraaien iemand te onthoofden. Ook de teruggekeerde Syriëganger die in Brussel een aanslag pleegde op Joodse mensen laat zien dat dit extreem gevaarlijke mensen zijn. Het zijn waarschijnlijk de mensen in de directe omgeving die de radicalisering van deze mensen als eerste zien, zij zijn het die hen proberen te overtuigen dat het geen goed idee is om te strijden voor IS. Het anoniem aangegeven van een mede moslim voor hen, is eerder een laatste moedige daad dan een laffe daad.

 2. Avatar Sophie Meijborg schreef:

  beste meneer Rietveld,

  ik ben Sophie Meijborg en ik zit op het Marnix Gymnasium. Ik en een vriendin van mij (Neline Reitsma) hebben een project met geschiedenis waarin wij onderzoek moeten doen naar de oude bewoonster van uw huis, Fransje Valk. Ik vroeg me af of we misschien wat heen en weer zouden kunnen mailen of dat we misschien een keertje zouden mogen langskomen. Ik snap dat dit misschien niet uitkomt en ik wil u natuurlijk niet hinderen. alvast bedankt voor uw antwoord.

  Sophie Meijborg en Neline Reitsma (klas 3D van het Marnix Gymnasium)
  sophiemeijborg@gmail.com / neline.reitsma@gmail.com

 3. Avatar Sophie Meijborg schreef:

  beste meneer Rietveld,

  ik ben Sophie Meijborg van het Marnix Gymnasium. Ik heb samen met een vriendin (Neline Reitsma) een geschiedenisproject over Fransje Valk. Als ik het goed begrijp is ze de vorige bewoner van uw huis. Zouden we als het u uitkomt wat heen en weer kunnen mailen (of ik en Neline een keertje zouden kunnen langskomen ). als dit niet uitkomt snappen we dit volkomen.
  alvast bedankt voor uw antwoord.

  Sophie Meijborg en Neline Reitsma (klas 3D van het Marnix Gymnasium)
  ( sophiemeijborg@gmail.com / neline.reitsma@gmail.com )

Deel dit verhaal:
Gastblogger

Geschreven door:

Thema: Blog
3 september 2014
Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Krijg wekelijks inspiratie en praktische tips over geloof in je dagelijks leven in je mailbox.
Wij zullen je gegevens niet aan derden doorgeven.
Nieuwsbrief