MENUMENU

John Wijdenbosch overleden

Keek jij vroeger Fort Alpha? Of Costa? Ik wel als tiener. Begin deze week overleed één van de acteurs uit deze series, John Wijdenbosch samen met zijn gezin door een auto-ongeluk. Wat een heftig nieuws, een heel gezin weggevaagd, uit het leven weggerukt. Ik werd er stil van toen ik het las.

Geen mooie woorden

Op zo’n moment wil ik graag een gebed uitspreken, om de betrokkenen te steunen en om mijn eigen gevoel te uiten. Maar er kwamen geen mooie woorden, geen troostrijke regels. Er kwam alleen één kort zinnetje: God ontferm u. In de kerk wordt soms gesproken over Kyrie Eleison, Grieks voor Heer Ontferm U.  Ik heb het daar zo vaak gehoord dat het blijkbaar in mijn hart gegrift is. Ontfermen betekent volgens het woordenboek: zich het lot van iemand aantrekken en voor diegene zorgen. En dat is precies mijn gebed in deze situatie: Heer trek u het lot aan van dit gezin, zorg voor diegenen die betrokken zijn. Een klein gebedje, God ontferm u, maar er zit zoveel in.

Kyrie

De nieuwe cd van Jedi Noordegraaf, Lamento, begint met een lied dat Kyrie heet. Het gaat precies daarover: mensen en situaties waar we verdriet over hebben, ons geen raad mee weten en God bij vragen zich erover te ontfermen. Toen mijn schoonvader vorige maand overleed heb ik het lied zo vaak gezongen:Voor wie niet meer kan genezen, voor wie hard wordt afgewezen, voor de mens die geen ontferming kent, ontferm, ontferm U Heer.

God ontferm u

Al die situaties waar we niks kunnen doen om iemand echt te helpen, ongeneeslijke ziekte, dood, lijden. Al die mensen in nood ver weg, vluchtelingen, zij die leven in armoede, oorlog en onveiligheid. Ik kan me er soms uit het veld geslagen door voelen en geen woorden weten om te bidden. Maar op die momenten, voor die mensen, voor onszelf als we ons eenzaam en alleen voelen, mogen we het Kyrie bidden: God ontferm u.

 

Wil je het hele lied Kyrie van Jedi Noordegraaf luisteren en de mooie clip bekijken, hieronder is de link.

Een reactie op “John Wijdenbosch overleden
 1. Mar schreef:

  Het is heel moeilijk als je machteloos bent..dichtbij en ook veraf, er is zo ontiegelijk veel mis..een mens kan dit allemaal niet op zijn schouders dragen. Ik heb ook wel geleerd dat een klein gebaar toch veel kan betekenen en iets in gang zetten.

Deel dit verhaal:
Geesje Jaakke-den Toonder

Geschreven door:

Thema: Blog
31 mei 2017
Kaarsjes:
 •  

  Jou.

  God geeft ons allen het vertrouwen dat we gered zullen worden. Ik bid dat hij ons allen vreugde en vrede zal geven door ons geloof in Jezus Christus. Dan zal ons vertrouwen op God steeds sterker worden, door de kracht van de heilige Geest.
 •  

  Dennis Everon

  Dat Dennis op God z'n weg terug mag komen en daar voorgoed mag blijven, dat alles wat hem tegenhoudt, alle ketenen voorgoed gebroken mogen worden. Dat zijn ogen voor goed open mogen gaan. In Jezus naam! Amen! 💖
 •  

  Mia

  Dat de financiële oorlog die onder de kinderen heerst mijn mama en papa mag bevrijden in hun ziel Dat dit écht mag eindigen in een vredesplan Dit is zo’n grote vete al al die jaren hij op iedereen zeer zwaar weegt Dat die kinderen verlichting in hun geest mogen ontvangen , samen met de bewindvoeder & de vrederechter DankJe dat ik hiervoor een kaarsje mag - kan aansteken
Bekijk meer kaarsjes
Steek zelf een kaarsje aan
Kaars