John Wijdenbosch overleden

Keek jij vroeger Fort Alpha? Of Costa? Ik wel als tiener. Begin deze week overleed één van de acteurs uit deze series, John Wijdenbosch samen met zijn gezin door een auto-ongeluk. Wat een heftig nieuws, een heel gezin weggevaagd, uit het leven weggerukt. Ik werd er stil van toen ik het las.

Geen mooie woorden

Op zo’n moment wil ik graag een gebed uitspreken, om de betrokkenen te steunen en om mijn eigen gevoel te uiten. Maar er kwamen geen mooie woorden, geen troostrijke regels. Er kwam alleen één kort zinnetje: God ontferm u. In de kerk wordt soms gesproken over Kyrie Eleison, Grieks voor Heer Ontferm U.  Ik heb het daar zo vaak gehoord dat het blijkbaar in mijn hart gegrift is. Ontfermen betekent volgens het woordenboek: zich het lot van iemand aantrekken en voor diegene zorgen. En dat is precies mijn gebed in deze situatie: Heer trek u het lot aan van dit gezin, zorg voor diegenen die betrokken zijn. Een klein gebedje, God ontferm u, maar er zit zoveel in.

Kyrie

De nieuwe cd van Jedi Noordegraaf, Lamento, begint met een lied dat Kyrie heet. Het gaat precies daarover: mensen en situaties waar we verdriet over hebben, ons geen raad mee weten en God bij vragen zich erover te ontfermen. Toen mijn schoonvader vorige maand overleed heb ik het lied zo vaak gezongen:Voor wie niet meer kan genezen, voor wie hard wordt afgewezen, voor de mens die geen ontferming kent, ontferm, ontferm U Heer.

God ontferm u

Al die situaties waar we niks kunnen doen om iemand echt te helpen, ongeneeslijke ziekte, dood, lijden. Al die mensen in nood ver weg, vluchtelingen, zij die leven in armoede, oorlog en onveiligheid. Ik kan me er soms uit het veld geslagen door voelen en geen woorden weten om te bidden. Maar op die momenten, voor die mensen, voor onszelf als we ons eenzaam en alleen voelen, mogen we het Kyrie bidden: God ontferm u.

 

Wil je het hele lied Kyrie van Jedi Noordegraaf luisteren en de mooie clip bekijken, hieronder is de link.

One comment on “John Wijdenbosch overleden
  1. Avatar Mar schreef:

    Het is heel moeilijk als je machteloos bent..dichtbij en ook veraf, er is zo ontiegelijk veel mis..een mens kan dit allemaal niet op zijn schouders dragen. Ik heb ook wel geleerd dat een klein gebaar toch veel kan betekenen en iets in gang zetten.

Deel dit verhaal:
Geesje Jaakke-den Toonder

Geschreven door:

Thema: Blog
31 mei 2017
Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Krijg wekelijks inspiratie en praktische tips over geloof in je dagelijks leven in je mailbox.
Wij zullen je gegevens niet aan derden doorgeven.
Nieuwsbrief