Johnny Cash over Goede Vrijdag

Het is Goede Vrijdag. Als kind vond ik dat al een gekke naam. Waarom was het goed dat Jezus doodging? Als jochie hield ik van films met Tarzan en Floris. De held mocht best gevangen genomen worden en het even moeilijk hebben. Want ik wist dat er een happy end kwam, een Goed Einde. Maar hoe zat dat met Jezus?

Ik begreep niet hoe Goede Vrijdag een happy end kon zijn aan het verhaal van mijn held Jezus.
Nu zie ik dat het intelligente humor is. De held Jezus sterft, om juist op een hoger level uit te komen. Een transformatie. Kinderen van nu begrijpen dankzij computergames met galactische helden, next levels, transformers en vele levens deze symboliek veel beter.

Muziek helpt

Gelukkiger is er ook muziek die mij helpt. Ik kocht eens op een rommelmarkt een oude LP van Johnny Cash en hoorde dit nummer. Kippenvel. Hoe Johhny met zijn basstem de vraag stelt: ‘Was jij erbij toen mijn Heer stierf?’.
En daarna de hoge klaagzang van zijn vrouw June Carter.
Luister, huiver en geniet.
Want het heeft een happy end.

Ik wens je een Goede Vrijdag!

Fred Omvlee
fred@mijnkerk.nl