Ik jou heel ‘tom!’

“Ik jou heel ‘tom!” roept mijn zoontje van 2,5 vanuit zijn autostoeltje. “Ik vind jou lief!” zeg ik terug. “Ik jou heel ‘tom!” herhaalt hij. “En ik hou van jou!” antwoord ik. “Ik hou heel niet jou.” Is daarop zijn antwoord. Zomaar een kort gesprekje naar aanleiding van het niet krijgen wat hij wil. Ik heb dit soort gesprekjes regelmatig met mijn zoontje. Hij uit luidkeels zijn ergernis naar mij toe. De eerste keer dat hij dat zei, was het alsof ik een klap in mijn gezicht kreeg. Maar inmiddels kijk ik er niet meer van op. Ik corrigeer hem niet, hij mag best boos op me zijn en mag ook zeggen dat hij me op dat moment heel stom vindt. Ik weet inmiddels dat het eventjes duurt en dat hij dan wel weer bijtrekt. Ik zet er alleen mijn eigen gevoel naast, dat ik nog steeds van hem houdt, ondanks dat hij dat zegt. Eerlijk gezegd heeft het geen invloed op de liefde die ik voor hem voel.

 

Zijn liefde tegenover onze boosheid

Ik geloof dat God dat ook zo oppakt. Hij geeft ons de ruimte om boos te zijn, om het tegen hem uit te schreeuwen als we onrecht tegenover ons hebben. Ik lees het in de psalmen terug en zelfs Jezus schreeuwt het uit als hij zich van God verlaten voelt aan het kruis. God straft ons niet als we boos zijn, niet als we hem ‘stom’ of oneerlijk vinden. Hij zet er alleen zijn liefde tegenover.

 

Naast ons 

Als mijn kinderen heel erg boos zijn, houd ik ze soms juist dicht tegen me aan. Ik probeer ze rustig te krijgen, door ze fysiek dichtbij te halen. Ja, soms krijg ik dan een duw, of een schop. Maar ik laat ze merken dat mijn liefde niet beïnvloed wordt door hun boosheid. God wil ook heel dichtbij ons komen als we boos zijn. Hij omarmt ons vol liefde, als we dat toestaan. Gelukkig maar, want juist dan hebben we God zo hard nodig. Ik denk dat hij zelfs liever heeft dat we naar hem schreeuwen dan dat we hem doodzwijgen. Hij wil bij ons zijn, in onze vreugde samen lachen, in ons verdriet samen huilen, maar ook in onze boosheid wil hij naast ons staan. Ook al vinden we hem “heel ‘tom!”

 

ik-jou-heel-tom

One comment on “Ik jou heel ‘tom!’
  1. Avatar Budd schreef:

    Applaentry this is what the esteemed Willis was talkin’ ’bout.

Deel dit verhaal:
Geesje Jaakke-den Toonder

Geschreven door:

Thema: Blog
19 oktober 2016
Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Krijg wekelijks inspiratie en praktische tips over geloof in je dagelijks leven in je mailbox.
Wij zullen je gegevens niet aan derden doorgeven.
Nieuwsbrief