MENUMENU

Water of wijn? (over wonderen)

Over een paar dagen is de bruiloft van mijn broer, mijn jongste broer. Eigenlijk is het mijn broertje, maar hij is me al jaren geleden boven het hoofd gegroeid.

Voor mij is het de eerste keer dat er iemand zo dicht bij me gaat trouwen. Ik vind bruiloften altijd hele mooie gebeurtenissen. Mensen die elkaar stralend aankijken, een dag vol feest en vreugde. En toch, onder de oppervlakte speelt er natuurlijk altijd zoveel mee. Zowel de gasten als de bruid en bruidegom zelf nemen van alles aan bagage mee naar zo’n dag, verbroken relaties, onvervulde verlangens, mensen die gemist worden… En als de bruid en bruidegom hun beloften naar elkaar uitspreken, dan ligt de toekomst open en weet niemand wat ze op hun pad gaan vinden aan hoogte- en dieptepunten. Toch vind ik het genieten, ik houd van feestjes, van dansen, lekker eten… Ik geniet er volop van.

Water verandert in wijn

In de bijbel staat ook een verhaal over een bruiloft. Een bruiloft in het dorpje Kana. Ik zie dan direct het plaatje voor me uit de Kijkbijbel van Kees de Kort. Jezus deed op deze bruiloft zijn eerste wonder. Pas sprak er in onze kerk iemand over dit verhaal en hij haalde aan dat het toch wel bijzonder was dat Jezus juist een bruiloft uitkoos om zijn eerste wonder te doen. Blijkbaar vond hij dit ook een bijzonder moment. Het wonder wat hij deed, was dat hij water veranderde in wijn. En nog hele goede wijn ook! Hij nam wat er wel was op deze bruiloft, grote vaten die met water gevuld konden worden en hij maakte er wijn van. Een feestelijke drank van hoge kwaliteit. Hij gaf zijn zegen aan deze bruiloft.

oneindige zegen def

Oneindige liefde

Bij de bruiloft van mijn broer zing ik samen met mijn vader het lied One Thing Remains van Jesus Culture. Dat lied gaat eigenlijk precies hierover. Het zegt: ‘constant in the trial and the change, one thing remains: your love never fails, it never gives up, it never runs out on me.’* Zijn liefde is oneindig. Zo geloof ik dat Jezus bij iedere bruiloft zijn zegen wil geven, eindeloos veel. Hij neemt dat wat de bruid en bruidegom te bieden hebben en zegent het, waardoor het verandert in iets kostbaars, van hoge kwaliteit, wat het paar weer kan uitdelen aan anderen om hen heen. Soms ga je in een huwelijk of in je leven in het algemeen door moeilijke tijden heen en heb je misschien het idee dat er weinig te geven is. Dan is er misschien alleen nog een aardenwerken kruik waar je water uit kunt schenken. Maar als je het aan Jezus geeft, zal hij het zegenen, vullen met kostbare wijn en kan hij er wonderen mee verrichten.

*Door alle beproevingen en veranderingen heen, blijft één ding staan: uw liefde faalt nooit, geeft nooit op, raakt nooit op voor mij.’

Reageren

Reacties

Deel dit verhaal:
Geesje Jaakke-den Toonder

Geschreven door:

Zoeken:

Populaire berichten

Kaarsjes:
Bekijk meer kaarsjes
Steek zelf een kaarsje aan
Kaars