Jozef met een sixpack

Musicals, ik ben er geen fan van. Maar de musical over Jozef was voor mij natuurlijk een must. ‘Mijn’ vrouw van Potifar komt er niet goed af.

Op kerstavond lekker onderuit met een dvd: Donny Osmond (ja, die van The Osmonds) is Jozef, een Jozef met een sixpack en een fluwelen stem. En hij blijft ook zo mooi in alle ellende: vastgebonden door de Ismaëlieten op weg naar Egypte, in de gevangenis, zijn haar en huid blijven prachtig glanzen. De echtgenote van Potifar zal niet de enige vrouw geweest zijn die naar hem keek.

The King

Andrew Lloyd Webber en Tim Rice kunnen het wel, een musical maken. De teksten zijn geweldig, de invalshoeken buitengewoon geestig. Neem nu de farao, die wordt neergezet als – het zal onze Fred Omvlee plezier doen – Elvis Presley. Natuurlijk! The King, Memphis, briljant! Ook al was Memphis in werkelijkheid op dat moment waarschijnlijk niet de hoofdstad van het Egyptische rijk, een kniesoor die erop let.
Het lied waarin de broers hun vader vertellen over het droevig verscheiden van Jozef is heerlijk vilein. Met een pokerface huilen ze richting hun vader krokodillentranen, maar buiten zijn zicht dansen ze van vreugde. Het is lekker in beeld gebracht.
Te kolderiek? Ik vond het meevallen. Het is toch ontzettend gaaf om te zien dat zo’n Bijbelverhaal ook deze kunstenaars weet te inspireren. Later maakten Rice en Webber overigens Jesus Christ Superstar. Dat graaft aanzienlijk dieper en ontroert ook. Maar ook daarin wordt de humor niet geschuwd en daar houd ik van.

Verleiding

Ja, die Jozef-musical, die bevalt mij wel. Het enige minpuntje is eigenlijk de uitwerking van de vrouw van Potifar. Op zich leuk dat Joan Collins (Alexis, de überbitch uit Dynasty) te zien is als deze dame. Maar ja, het wordt wel tamelijk geloofwaardig dat Jozef absoluut geen zin heeft om op haar avances in te gaan. Hij komt niet eens in de verleiding! En zo’n ‘feest’ zal het toch niet geweest zijn, denk ik dan.
Want wat is een verhaal over het weerstaan van een verleiding nou waard als er geen sprake van verleiding ís? Ik ben het met één van de rabbijnse commentaren op dit verhaal eens. Jozef komt hierin wel degelijk in de verleiding, hij lag zelfs al met haar in bed! Net voordat hij in de fout zal gaan, verschijnt het gezicht van zijn vader voor zijn ogen en komt hij tot inkeer. Kijk, dán heb je een verhaal!

Afbeelding: Robert Torti als The Pharaoh en Donny Osmond als Joseph in de film ‘Joseph and the Amazing Technicolor Dreamcoat’

Deel dit verhaal:
Gastblogger

Geschreven door:

Thema: Blog
28 januari 2015
Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Krijg wekelijks inspiratie en praktische tips over geloof in je dagelijks leven in je mailbox.
Wij zullen je gegevens niet aan derden doorgeven.
Nieuwsbrief