Hier is je kadootje!

Gefeliciteerd met je verjaardag! En hier is je kadootje! Ik pak snel het pakje uit, benieuwd wat ik van deze lieve vriendin gekregen heb. In het pakje zit een beeldje, een wit stenen konijntje. Ik ben er stil van en weet even niet wat ik moet zeggen. Ik heb helemaal niks met beeldjes, niks met konijntjes. Dit kadootje is één grote teleurstelling.

De plank mis slaan

We zijn inmiddels 20 jaar verder, maar ik kan me het gevoel nog steeds voor de geest halen. Natuurlijk, soms krijg je een kado waar je niet echt blij mee bent. Kan gebeuren. Ik heb zelf vast ook wel eens de plank mis geslagen met een kado. Maar wat me raakte in dit stenen konijn, was hoezeer deze vriendin dus niet wist wat ik leuk vond. Dat ze – voor mijn gevoel- niet de moeite had gedaan om iets uit te zoeken wat bij mij past. Het konijn heeft nog jaren in een doos liggen branden. En pas toen het een paar jaar terug kapot viel kon ik het weg doen.

Ik ben helemaal geen kadootjes mens, ik ben niet die vriendin die altijd een bloemetje meeneemt op visite, of een doosje chocola. Het zit niet in mijn systeem. Met verjaardagen doe ik er wel mijn best voor, iets te vinden wat bij de ander past. Soms maak ik zelf wat moois, vaak vraag ik of de jarige wensen heeft. Want ik geef graag iets wat bij de ander past. Juist omdat dàt voor mij belangrijk is.

Hier is je kadootje

Iets wat bij je past

Mijn dochter heeft kadootjes echt als haar liefdestaal (lees hierover ook Gratis Give-Away). Daar kwam ik een tijdje geleden achter. Toen ze steeds maar vroeg of ik nog wat voor haar had gekocht, realiseerden mijn man en ik ons dat zij zich geliefd voelt door kadootjes te krijgen. En dat hoeft niet duur te zijn: een mooi opschrijfboekje, een velletje stickers of gewoon een lief kaartje zijn al genoeg. Maar ook voor haar geldt: ze wil iets krijgen wat bij haar past. Laatst kreeg ze een setje oorbelletjes van me en uren later kwam ze huilend uit bed. Ik wist meteen wat er scheelde en inderdaad: ze vond de oorbelletjes niet mooi maar durfde dat niet tegen me te zeggen.

Je gekend voelen

Als iemand als liefdestaal kadootjes heeft is het gemakkelijk om maar gewoon wat uit het schap te pakken en te geven. En echt een kadootjesmens is vast heel blij met het gebaar. Maar door iets uit te kiezen wat echt bij de ander past, of waar je zelf een bijzondere waarde aan hecht en dat uitlegt, daardoor voelt die ander zich pas echt geliefd. Zoals bij de complimententaal van de blog van vorige week: als iemand zomaar iets zegt, wat niet klopt, of wat niet gemeend is, is het compliment een stuk minder waard. Het heeft te maken met gekend worden, je gezien voelen.

Het is bijna Valentijnsdag… Ken jij mensen die echt kadootjesmensen zijn? Stuur ze eens een kaartje, of geef ze een kleinigheidje als je ze ziet, wat je speciaal voor ze uitgekozen hebt. Make them feel loved!

Deel dit verhaal:
Geesje Jaakke-den Toonder

Geschreven door:

Thema: Blog
12 februari 2018
Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Krijg wekelijks inspiratie en praktische tips over geloof in je dagelijks leven in je mailbox.
Wij zullen je gegevens niet aan derden doorgeven.
Nieuwsbrief