Kaneel, koffie en varkenskak

Vandaag weer eens een ouderwetse doe-opdracht op MijnKerk.nl. Schrijf de eerste drie geuren op die je vandaag bewust waarneemt.

Sinds een maand of zes heb ik regelmatig last van bijholte- en voorhoofdsholteontstekingen. Ik ruik daardoor niet zoveel. Dat is soms een voordeel, getuige de reactie van mijn man op de luiers van onze jongste dochter. Maar ik hoop toch dat de KNO-arts snel uitsluitsel kan geven en me weer een breder geurpallet geeft.

De drie geuren die ik vandaag wel actief heb waargenomen, waren de geur van koffie, niets fijner dan die lekkere lucht, zeker als je zoals ik om 6.10 uur naast je bed staat, de geur van kaneel, ik hoop echt dat ze appeltaart hebben bij het feestje waar ik morgen naartoe ga, en de geur van varkenspoep. Onze achterburen hebben twee schattige hangbuikzwijnen in de achtertuin. Misschien niet de meest gebruikelijke huisdieren, maar ik houd ervan. Het past bij de gezellige, diverse wijk waar we in wonen. Maar ja, af en toe krijgen de varkens een schoon bedje en dan ruikt het dus naar varkenskak. Nou ja, dan ruik ik tenminste iets…

Wist je trouwens dat we als mensen ook een soort geurgeheugen hebben. Op de website Scientas las ik het volgende: “Geuren zijn kampioen herinneren. Van alle zintuigen zijn vooral geuren in staat om verloren gewaande intense en emotionele herinneringen aan gebeurtenissen op te roepen.” Dat de geur van je oma’s appeltaart, je moeders soep of de geur van een kaarsje in de kerk emoties bij je oproept, is dus heel verklaarbaar. Het is een van de vele prachtige functies van mijn lijf waar ik God heel dankbaar voor ben.

Welke drie geuren heb jij vandaag bewust geregistreerd en waar doen die geuren je aan (terug)denken?

3 reacties op “Kaneel, koffie en varkenskak
  1. Felix.Qui schreef:

1 – koffie
    2- kaneel
    3- pepermunt

De eerste twee, omdat ik vanochtend koffie met melk en kaneel dronk.
    Nummer drie omdat ik drie druppels etherische olie met honing heb ingenomen .
    Drie ochtendrituelen aan het begin van de rustdag, daarna de weekendkrant van vrij & onverveerd Nederland lezen en al jazeera vergelijken met andere Social media berichten over de vluchtelingen crisis, weerklank geven aan de oproep tot humaan handelen.

2. Sabien schreef:

Als eerste gras en toen hondenpoep en gelukkig daarna lavendel

3. Christian schreef:

Klopt dat geuren je terug kunnen brengen naar plaatsten of personen uit het verleden, zo ben ik al jaren op zoek naar de geur van mijn rugzakje op jaarlijks schoolreisje: kleffe kadetjes, ‘puntjes’ sunkist en een beurse banaan. Soms ruik je iets wat dit benadert en ik ben weer terug in de dierentuin of de speeltuin