Kees de Egel

Ik rij mijn straat in. Ik fiets niet zo snel, ik moet overal goed kijken of ik Kees zie lopen. in een tuin of op een grasveldje tussen de huizen, het kan allemaal. Helaas zie ik hem niet.

Ik kom bij mijn huis en stap af. Voorheen scheurde ik al fietsend door het smalle paadje langs mijn huis, nu durf ik dat niet meer. Het zou zomaar kunnen zijn dat Kees daar zit en ik wil hem net storen. Nee, ik neem mijn fiets aan mijn hand en loop voorzichtig naar de tuin. Als ik daar aankom voelt het alsof ik deze tuin deel. Niet alleen met mijn vriend, maar ook met Kees. Kees de Egel. Hij krijgt alle ruimte van mij om in mijn tuin te egelen. Ik ben gek op natuur en gek op dieren, maar egels zijn zelfs echt mijn passie. Dat ik er nu eentje in mijn tuin heb is geweldig.

Elke avond rond half 9 ga ik even kijken. Ik kan het niet laten.

Hij wordt wakker in onze heg. Hij snuffelt rond in onze tuin. Hij laat de appel links liggen, het waterbakje ook. Hij heeft genoeg aan de slakken, spinnen en pissebedden die rondlopen in het iets te hoge gras. Mijn vader zegt me steeds weer dat ik het maaien moet, maar ik weiger. Ik zie Kees gewoon genieten van de beschutte plek die hij in mijn tuin heeft gevonden. Ik stoor hem niet. Hij hoort in de natuur. Ik ga gewoon mijn gang, net als hij.

Of zij. Ik weet niet wat voor geslacht de egel heeft, maar Kees is zo’n naam die voor beiden door kan gaan. Als ik de egel oppak zie ik wel of hij een mannetje of een vrouwtje is, maar ik hoef het niet te weten, het gaat me niet aan. Ik zou het ook niet leuk vinden als hij 50 keer zo groot was als ik en zich met reuzenstekels aan me vergreep om even te kijken of er iets tussen mijn benen bungelt.

Ik laat hem zijn gang gaan, zoals wij mensen elkaar soms ook wel iets meer elkaars gang mogen laten gaan. Leven langs elkaar heen, maar wel uitstralend vol liefde naar de ander.

Want die ander, die is hoe dan ook bijzonder.

Zelfs als je niet eens weet of het een mannetje of een vrouwtje is, hoe hij geschapen is, hoe het karakter is. Iedereen is uniek en door God geschapen. Ieder mens, ieder dier. Iedere egel. Ook mijn Kees. Mijn mooie, unieke Kees.

2 comments on “Kees de Egel
 1. Avatar Marina schreef:

  Wat jij met egels hebt, heb ik met katten, mijn hart smelt als ik ze zie..en als ze in nood zijn weten ze mij blijkbaar ook te vinden, heb dit al een paar keer gehad, heb er oog voor, bij mensen ook trouwens .

 2. Avatar M. Moolenschot schreef:

  Beste Mariëlle
  Wij hebben ook 2 egels op bezoek gehad, een grote en een kleintje. Om precies te zijn 18 dagen.
  Klokslag 20:45 uur kwamen ze. Wij hadden de bordjes al klaar staan met kattenvoer en een bakje met water, door het rammelen van de bakjes wisten wij dat zij er waren.
  Dit wilden wij even melden op Uw blog. Compliment wat U allemaal betekend voor de egels.
  Met vriendelijke groeten,
  Lida en Martin Moolenschot.

Deel dit verhaal:
Gastblogger

Geschreven door:

Thema: Blog
11 oktober 2016
Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Krijg wekelijks inspiratie en praktische tips over geloof in je dagelijks leven in je mailbox.
Wij zullen je gegevens niet aan derden doorgeven.
Nieuwsbrief