Kelder

Kelders herbergen rommel en herinneringen. Er komt altijd een moment dat je moet opruimen. Dat betekent schoon schip maken met het verleden.

Kelders herbergen rommel en herinneringen. Ons huis heeft een kelder. Het was een van de redenen waarom we het huis indertijd hebben gekocht. Het sprak tot de verbeelding, een huis met een kelder. Niet zo gek als je van een tweekamerflatje komt.

Schoon schip

Maar ja. Kelders herbergen rommel en herinneringen. Er komt altijd een moment dat je moet opruimen. Dat betekent schoon schip maken met het verleden. Jarenlang heb je het als opslagplaats gebruikt voor spullen die handig leken, waar je nog geen afscheid van kon nemen of voor spullen die in de toekomst absoluut gebruikt zullen gaan worden.
Het was tijd dat onze kelder opgeruimd werd. Samen met mijn vader heb ik er een stellingkast geplaatst. Nu staan de verfblikken bij de verfblikken, de schroefjes bij de schroefjes, electra bij electra enzoverder. Ook hebben we een tafelblad aan de muur gemaakt. Wel zo handig voor de was.

Alles heeft een verhaal

Voor het zover kwam, moest er wel opgeruimd worden. Dat is een tijdrovende zaak. Je komt spullen tegen waarvan je het bestaan niet meer wist. Alles heeft een verhaal. En al die verhalen komen boven als je de spullen door je handen laat gaan. Leuke, mooie herinneringen. Een bankschroef van mijn opa, een driewieler die we van vrienden kregen. Voor onze zoon, als hij over een jaar of wat groot genoeg is.

Misschien later

Ook kom je dingen tegen die je herinneren aan iemand die nu niet meer bij je is. Een broer, een vader, een vriend. In mijn geval een pleegzoon die verhuisde. Een doos met speelgoed die hij niet meenam bij vertrek. Dat stemt weemoedig, verdrietig. Stil zet je het aan de kant, twijfelend of je het nu weg zal doen, of toch later. Sommige dingen en gevoelens bewaar je, en zal je nooit weg doen. Hoewel, nooit? Misschien later, maar nu nog niet.

Deel dit verhaal:
Gastblogger

Geschreven door:

Thema: Blog
17 september 2014
Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Krijg wekelijks inspiratie en praktische tips over geloof in je dagelijks leven in je mailbox.
Wij zullen je gegevens niet aan derden doorgeven.
Nieuwsbrief