Kennismaking met moeder

Nog even en Hannie en Raymond nemen twee pleegkinderen (2 en 4 jaar) op in hun gezin. Maar eerst vindt er een gesprek plaats met de moeder van de kinderen.

Ruim voor tijd staan we bij Bureau Jeugdzorg. We zijn beiden vanuit ons werk gekomen. Zenuwachtig rij ik rondjes door Rotterdam centrum. Werkelijk nergens kan ik de auto kwijt. “Hoe krijgen ze het verzonnen?”, mopper ik. Een locatie zonder parkeergelegenheid, pfff, de zenuwen. We stappen binnen, melden ons en moeten wachten in de wachtkamer.

Kennismaking met moeder

Stuk voor stuk bekijk ik de andere wachtenden en vraag mij af of het de moeder is, of de contactpersoon die ze mee zou nemen. Ik probeer vriendelijk te lachen, maar meer dan een zenuwtrekje is het niet volgens mij. Er komt een dame binnen die aan de beschrijving voldoet. Ze wijst ook naar ons, waaruit ik opmaak dat dit de moeder is. Ik wil haar een hand geven, maar ze wil dat niet. Het voelt behoorlijk ongemakkelijk. Gelukkig komen als snel de pleegzorgbegeleiders ons ophalen voor het gesprek.

Geldkwestie

Daar zitten we dan; moeder, haar tolk, onze pleegzorgbegeleider en de crisisbegeleider. Het liefst zou ik van alles aan moeder willen vragen, maar ik merk dat ze daar niet op zit te wachten. Ze wil ook niets over ons weten. Wel vraagt ze waarom ik blijf werken als de kinderen bij ons komen wonen. We krijgen tenslotte toch geld voor het opvangen van de kinderen? Ik leg uit dat werk niet alleen een geldkwestie is, maar ik ook werk omdat ik het leuk vind. Onze pleegzorgbegeleider valt ons bij door te zeggen dat de vergoeding niet echt een riant salaris is.

‘Geen suiker, alleen verse groenten…’

Moeder zegt weinig, ze speelt met de suikerzakjes en maakt de letters van de naam van haar jongste kind op de tafel. Ze kijkt ons niet aan. Moeder probeert nog wat regie te houden door leefregels te vertellen. Geen suiker, alleen verse groenten, geen pakjes en zakjes, alleen versgeperste sap, geen limonade, dagelijks een beker melk. En zo gaat ze nog even door.

Ik hoor de eisenlijst groeien en denk; daar kan ik nooit aan voldoen! Ik maak graag alles van verse groenten en zonder pakjes en zakjes, maar ook ik gebruik ze wel eens. En wat moet je kinderen dan te drinken geven?

Gelukkig kunnen we nog overleggen met het crisisgezin waar de kinderen nu verblijven. Of dat een ander licht op de zaak zal werpen zien we volgende week, als we kennis met de kinderen gaan maken.

Foto: Ryan Moomey
3 comments on “Kennismaking met moeder
 1. Avatar Saskia schreef:

  Jammer dat het contact met de moeder stroef is verlopen. Kan me voorstellen dat dit niet is wat ze wil en wenst maar toch… Uiteindelijk willen jullie allemaal het beste voor de kinderen.

  Ik ga donderdag kennismaken zelf met de ouders van mijn toekomstige pleegpuber kennis maken….

  • Avatar Adrie Stemmer schreef:

   Een goede ontmoeting gewenst komende donderdag. Laat je nog even horen hoe het gegaan is. Een puber opvangen lijkt me helemaal spannend. Is het de eerste keer dat jullie een puber opvangen?

 2. Avatar Hannie schreef:

  Beste Saskia, Ook al wil je het beste voor de kinderen, biologische ouders vinden hun zorg vaak toch het beste. Ongeacht hoe bjz of rechters daarover oordelen. Je bent als (aankomend) pleegouder toch een onbekende waar je je liefste bezit, je kinderen, aan “kwijt raakt”. Dus als zo danig kan het voor een biologische ouder heel moeilijk zijn om kennis te maken met de pleegouder. Wij zijn inmiddels een half jaar verder, moeder kent ons nu wat beter en ziet dat wij het beste met haar kinderen voor hebben. Ze ziet ook dat de kinderen blij zijn. Dat is voor haar ook goed om te zien. Daardoor is het contact ook wat prettiger geworden. Ik zeg maar zo; alle begin is moeilijk 😉 Wens jou heel vele succes donderdag!

Deel dit verhaal:
Gastblogger

Geschreven door:

Thema: Blog
28 november 2015
Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Krijg wekelijks inspiratie en praktische tips over geloof in je dagelijks leven in je mailbox.
Wij zullen je gegevens niet aan derden doorgeven.
Nieuwsbrief