Kerkcafé 18 mei 2017 over A Place To Call Home

Anton van Dijken schreef eerder voor MijnKerk.nl een blog over de Australische serie A Place To Call Home, in Nederland uitgezonden door Omroep Max. Anton er helemaal weg van. Het gaat over diverse thema’s die raken aan leven en geloof. Nu organiseert hij een Kerkcafé op 18 mei 2017 in Zoetermeer rondom thema’s uit deze serie. Een gesprekje met hem.

Anton, waar is het verhaal van de serie A Place to Call Home?

De serie vertelt het verhaal van de zoektocht van Sarah, een Australische verpleegster in de jaren 50, die na jaren in Europa te hebben gewoond, terugkeert naar het Australische platteland. Ze is door haar huwelijk voor de Tweede Wereldoorlog Joods geworden en is in de oorlog haar man verloren en heeft veel meegemaakt. De plaats waar ze terecht komt leeft heel traditioneel, maar tijden veranderen. Traditionele rolpatronen worden doorbroken met alle pijn en problemen van dien. Sarah dwingt die verandering af door wat ze doet. En toch wordt het voor haar een plek die ze thuis zou kunnen noemen. Met liefde, vriendschap en alles wat het leven mooi maakt.

Heb je voor ons een fragment waarin we iets van de serie kunnen zien om ermee kennis te maken of ons geheugen op te frissen?

Dit is een van de mooiste trailers, gemaakt door Britse fans. Sarahs woorden geven heel goed weer waar de serie over gaat. Over verandering, over thuiskomen, en wat je dat waard is.

Waarom raakt deze serie jou?

Het gaat over allerlei thema’s die ons leven nu ook raken. Religieuze verschillen, anti-semitisme, homofobie en afwijzing op basis van ras zijn ook in deze tijd nog altijd actueel. Maar ook de wereld die heel snel verandert met invloeden van buitenaf, wat als heel bedreigend kan worden ervaren. Ik ben echt wat met de karakters in de serie gaan krijgen; ze voelen als familie. De serie gaat over zoveel thema’s en dilemma’s uit het leven. Zoals vergeving, en dat na een verschrikkelijke oorlog. Hoe doe je dat?

Maar ook: hoe ga je ergens voor, hoe ga je voor iemand, als dat door iedereen wordt afgekeurd? De adelijke George raapt alle moed bij elkaar om met zijn geliefde Sarah te zijn, tegen alle normen in.

Je startte op Facebook een online community; wat is het fragment dat de meeste reacties opriep?

Een heel populair fragment onder vrouwelijke leden van de community is het fragment dat George een baby in zijn handen houdt, waar hij met Sarah peetouders van wordt, om haar een goede toekomst te garanderen. De baby heeft ook de naam Sarah gekregen. Het is het moment waarop ook de liefde tussen George en Sarah ontstaat..

Nu wil je in een Kerkcafé over de serie in gesprek gaan. Hoe ga je dat doen?

Aan de hand van een aantal pakkende fragmenten uit de serie zullen we de thema’s die ik noemde bespreken en zoeken we naar antwoorden en vooral ook naar wat ons bindt. Een avond voor gelovigen, zoekers, twijfelaars en vooral ook liefhebbers van bijzondere televisie. Wie je ook bent en waar je ook vandaan komt: je bent van harte welkom! De deuren zijn open om 19:30 en we starten om 20:00. Rond 22:00 uur ronden we weer af en is er gelegenheid om nog even na te praten.

Een avond voor liefhebbers van bijzondere televisie; je bent een enorme promotor van pareltjes onder televisieseries, die mensen vaak niet eens kennen. Anton, heb je voor ons nog een fragment waarin je kunt laten zien hoe bijzonder deze serie is?

Eén van mijn favoriete fragmenten van Sarah, de hoofdpersoon. Een vrouw, op een herenfiets, die een missie heeft. Ze wil James in bescherming nemen tegen zijn grootmoeder waarvan zij dan nog denkt dat zij niet het beste met haar voor heeft. “What comes next, you brought on yourself” vind ik een geweldige zin, vooral ook de manier waarop ze het uitspreekt. Sarah is stoer en kwetsbaar tegelijk.

Dank je wel, Anton. Heel veel plezier bij het Kerkcafé en ik hoop dat er veel mensen met jou gaan meegenieten van de serie. Ik ben in ieder geval al fan!

De avond  op 18 mei is een samenwerking tussen het Open Ichthus KerkCafé (Open Ichthus is een initiatief van de Protestantse Wijkgemeente Zoetermeer-Noord), Anton van Dijken, namens de online community “A Place To Call Home – The First Dutch Fanclub” en de internetkerk MijnKerk.nl waar Anton ook werkzaam is als vrijwilliger.

Voor vragen kun je mailen naar: antonvandijken@tiscali.nl of bellen: 06-45700121.

Zie ook een eerdere blog van Anton van Dijken over A Place to Call Home en zijn eerdere blog over de muziek van Eva Cassidy.