Een onverwachte gast

Wie de deuren van de kerk openzet, kan vreemde gasten verwachten. De eerste keer dat ik in dit kleine kerkje voorging, lang voor wij hier kwamen wonen, was het ook zomer.

Wie de deuren van de kerk openzet, krijgt vreemde gasten. De eerste keer dat ik in dit kleine kerkje voorging, lang voor wij hier kwamen wonen, was het ook zomer. In alle vroegte was ik aan komen rijden, door de oude polders van deze streek, de zon al uitbundig boven akkers en weiden. Onderweg zag ik een paar herten. Ik werd ontvangen met koffie, het kopje van porselein, met Engelse rozen erop.

Het was al vroeg warm en de deuren van de kerk bleven tijdens de dienst open. De kerkgangers zochten een plaatsje, de klok begon te luiden, het orgel zette in, het licht en de zomer nestelden zich tussen de banken. En toen, aan het eind, het slotlied bijna gezongen, kwam hij binnen: een grote rode kater. Met een grote vanzelfsprekendheid en met het zonlicht als een stralenkrans om hem heen liep hij door het middenpad naar voren. Daar bleef hij staan en keek me aan, ongeveer in dezelfde houding en met dezelfde blik als de mensen naast hem op de voorste rij. Ik sprak de zegen uit over mens en dier.

De kat liep met me mee naar de deur en verdween. Ik durfde niet goed te vragen of wat ik gezien had echt was. De rode kater heb ik nooit meer gezien, misschien is hij met de vorige pastoriebewoners vertrokken. Toch kijk ik nog regelmatig naar hem uit. Je weet maar nooit wie er zomaar binnenloopt…

3 reacties op “Een onverwachte gast
  1. M.Th.Struijk ten berge schreef:

Het zou niet voor het eerst zijn dat een “boodschapper “in een aardse gedaante onder ons is,zonder dat wij dit zelfs maar vermoeden,Het wijst ons <als we het wel waarnemen,erop hoe groot de schepping is! Ik vind althans zo'n verschijning normaal!Maar ik zie ook vaak met mijn ziel en zonder ogen,Noem het maar een sterke intuitie!

2. Wilhelmina Peene schreef:

In de katholieke kerk kun je terecht als paard of jachthond voor een zegen. Ook de mus is welkom en een zwaluwei bij het altaar. Hoe veel zegen brengt een dier ons soms. De week van de hulphond net achter de rug. Eigenlijk kun je er een hele studie van maken!

• Fred Omvlee schreef:

Mooi, Wilhelmina, ik weet dat veel mensen hun bedenkingen hebben bij het zegenen van dieren en dingen. Maar ik deel jouw mening da er veel zegen van dieren uit kan gaan! Heb je zelf een geliefd dier? Hartelijke groet, Fred