Kerst is ook: samen aan tafel

We hadden laatst een familieweekend. Je weet wel: zo’n weekend waarin een paar gezinnen, die elkaar door het jaar heen niet zo vaak zien opeens samen zijn in één of een paar vakantiehuisjes. Mijn zus woont in de Randstad, terwijl wij in het midden van het land wonen. Ook mijn moeder woont in de Randstad en hoe vaak zie je elkaar dan? In ons geval niet vaak.

Agenda bijhouden of praten met elkaar?

Pas tijdens zo’n familieweekend wordt duidelijk dat praten met elkaar via Social Media niet veel anders is dan de meest noodzakelijke informatie uitwisselen. Je nodigt elkaar uit voor een verjaardag of je spreekt samen af voor Kerstmis of Pasen. Dat is geen communicatie, dat is samen de agenda bijhouden. Wat het inhoudt om echt weer eens als familie samen te zijn, merk je pas tijdens zo’n familieweekend.

Ieder voor zich.

De eerste avond brachten we door zoals het er in een gezin vaak aan toe gaat. Iedereen zat met zijn bord op schoot en leefde op zijn eigen eilandje. De volgende dag waren we samen op pad en daar kwamen de verhalen een beetje op gang. De kinderen vermaakten zich tijdens een stoere boswandeling en ook het bezoek aan het zwembad was een succes. Het avondeten verliep echter zoals de vorige avond. Er werd gelopen naar de keuken waar iedereen zijn of haar bord bijvulde, maar echt een eenheid als een echte  familie was er niet.

Hemel op aarde.

De laatste avond stond er een etentje in een restaurant gepland. Daar kwamen de verhalen pas goed los. Over en weer werden er grapjes gemaakt. Met een lach en een traan werden zaken besproken. Was dit de laatste keer dat we als familie samen waren zonder dat er een kind officieel uit huis was? De kans was groot. Deze keer samen aan tafel was compleet anders dan de voorgaande avonden. Er werd getoost op het leven en op het samen zijn als familie. Er werd gegeten, er werd gelachen en er waren veel serieuze momenten. Het voelde als een stukje hemel op aarde.

Samen aan tafel.

Zo zal Kerstmis straks hopelijk ook zijn. Samen aan tafel. Misschien wel een laatste keer dat het zo kan. We vieren straks dat Jezus op aarde kwam, als kindje. Het wordt een tijd van samen zijn, met elkaar, om een feest te vieren.

Wellicht vier jij deze Kerstmis alleen, of ken je iemand die Kerstmis alleen viert. Schroom niet om iemand uit te nodigen, want dat is waar Kerstmis om draait: samen zijn. Samen aan tafel, samen met de Heer.

 

foto: Monique Lartey

 

Deel dit verhaal:
Gastblogger

Geschreven door:

Thema: Blog
10 december 2016
Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Krijg wekelijks inspiratie en praktische tips over geloof in je dagelijks leven in je mailbox.
Wij zullen je gegevens niet aan derden doorgeven.
Nieuwsbrief